Oväntat höga halter av bly i viltkött

Resultatet av Livsmedelsverkets undersökning om bly i viltkött förvånade även de som arbetar på myndigheten.

Ammunition. Bly till vänster, blyfritt till höger.

Ammunition. Bly till vänster, blyfritt till höger.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-13 06:00

Spridningen och halterna av blyfragment i närheten av sårkanalen i viltkött var klart högre än vad man trodde på Livsmedelsverket. Det säger Rikard Bjerselius, toxikolog på myndigheten som nu har gått ut med nya råd för att minska bly i viltkött: Rensa mer eller skjut blyfritt.

Hur höga halter bly rör det sig om, Rickard Bjerselius?– I det här området som man bör skära bort är det väldigt höga halter. Äter man det kontinuerligt så kommer det leda till förhöjd blodblyhalt.

Det innebär alltså att det är många som har fått i sig de här höga halterna under en väldigt lång tid?– Absolut, vi pratar om hundratals år.

Vad får förhöjda blodblyhalter för konsekvenser?– När man jämför större grupper kan man se att förhöjd blodblyhalt får en negativ effekt på hjärnan i form av sänkt IQ hos barn. I vuxen ålder kan det leda till kroniska skador på njurarna och förhöjt blodtryck.

Vad har ni fått för reaktioner på den här undersökningen?– Några har hört av sig och varit undrande. Vi har ännu inte fått så mycket kritik.

Är folk som hör av sig oroliga?– Nej, inte än. Det kan vara så att det kommer, när det får sjunka in lite. Vi gjorde en pilotstudie 2012 och då hörde personer av sig och var oroliga efter ett tag.

I Norge presenterades en studie med liknande resultat för drygt ett år sedan. Även i Tyskland har det förekommit exempelvis. Varför är ni så sent ute med era råd?– För att man ska tro på undersökningar krävs ofta att de utförs i det egna landet och det försökte vi sätta igång med direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!