Skatten i Katedralskolans källare: 500-årigt krigsbyte

Ett 500 år gammalt krigsbyte är en av skatterna i Katedralskolans källare. Skolan har dammat av sin jättesamling av urgamla böcker, varav flera har skyhögt historiskt intresse – däribland (forne Katte-eleven) Gustav Vasas bibel.

Lisa Elofsson och Fredrik Ericsson har under ett år gått igenom de tusentals böckerna som legat i Katedralskolans källare.

Lisa Elofsson och Fredrik Ericsson har under ett år gått igenom de tusentals böckerna som legat i Katedralskolans källare.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2024-01-21 20:00

Få skolor i Sverige – om ens någon – klår Katedralskolan i Uppsala i historisk berömmelse. Skolan grundades redan på 1200-talet och en rad kända personer har gått här, allt från Gustav Vasa till Magdalena Andersson.

Genom århundradena har skolan fått massor av böcker från präster och lärda personer. Och nu har denna jättesamling inventerats.

– Det har varit väldigt spännande. Jag tänkte att det främst skulle vara litteratur från 1900-talet, men det var hundratals kartonger med böcker från 1500-talet och framåt, på latin, grekiska och tyska, säger arkivarien Lisa Elofsson, som med kollegan Fredrik Ericsson under ett års tid gått igenom och organiserat alltihopa.

undefined
Här står Lisa Elofsson framför några av de äldsta böckerna i den jättelika boksamlingen.

Det visade sig att samlingen innehåller 2 751 böcker. Värdet av de 300 äldsta böckerna uppskattas till 300 000 kronor. Och det rent historiska värdet på en del av dem är så högt att skolan nu skänker dem till bland annat Carolina Rediviva.

En av klenoderna är Gustav Vasa-bibeln i originalutgåva från 1541 – den första svenska översättningen av hela Bibeln. För övrigt den allra första text där moderniteterna å, ä och ö introducerades.

– Gustav Vasa-bibeln fick stor betydelse för det svenska språket, det blev som en mall. Men det är inte Gustav Vasa som ägt just denna bibel, utan den kom till under hans regeringstid, säger Fredrik Ericsson.

undefined
Gustav Vasas bibel från 1541 ligger i en kartong för att skyddas.

Det Fredrik och Lisa hajade till mest över var boken med den intrikata titeln Sancti Gregorii Nazianzeni: en religiös skrift från 1583, som togs som krigsbyte från Tyskland 1631. Att en skola fått ett krigsbyte – dessutom så välbevarat – är minst sagt ovanligt.

undefined
Det 500 år gamla krigsbytet Greogii Nazianzeni Opera omnia är ovanligt välbevarat, bland annat sitter den vackra framsidan kvar vars märke berättar vem som ursprungligen ägde boken.
undefined
Studentikonen Svante Wijkman gick på Katedralskolan. I kartongerna i källaren hittades hans nedklottrade gamla skolböcker. En av dem går nu att beskåda i en monter på Katedralskolan.

Roligaste upptäckten då? Lisa och Fredrik är överens: att hitta Svante Wijkmans nedklottrade gamla skolböcker. Den mytomspunne Svante Wijkman levde på 1800-talet, var student på Katedralskolan och har – trots att han dog redan som 16-åring – gett upphov till flera traditioner i Uppsalas studentliv och bland annat gett namn åt orkestern Wijkmanska blecket.

– Hans böcker berättar mycket både om Uppsalas historia och om studentlivet, säger Fredrik Ericsson.

undefined
Lisa Elofsson och Fredrik Ericsson har under ett år gått igenom de tusentals böckerna som legat i Katedralskolans källare.

De flesta av Svante Wijkmans gamla böcker skänks nu till Uplands nation. Men en av dem går att beskåda i en glasmonter här på Katedralskolan. Totalt behåller skolan omkring 650 böcker, som alla har en stark koppling till skolans historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!