– Jag tycker att det är en seger för demokratin. Absolut. Det känns som oppositionen lyssnade på den lilla människan, säger Marianne Mathisen som bor i Herresta.
Det var just oppositionspartierna Samling för Sigtuna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet som låg bakom återremitterandet av detaljplanen. De hade tagit del av ett förslag från de boende om hur tomtstorlekarna kan minskas så att antalet nya hus blir samma som nu, vilket behövs av ekonomiska skäl för finansieringen av dragning av vatten och avlopp.
– Ärendet har inte gått för långt för att göra de här marginella förändringarna som de boende bett om, sade Michael Harvey (KD) under kommunfullmäktiges sammanträde.
Majoritetspartierna var mot att ärendet skulle återremitteras. Kommunalrådet Anders Johansson (S) sade att utgångspunkten för planen varit att tomtstorlekar ska vara minst 1 500 kvadratmeter.
– Det är inte bara att återremittera och dra om strecken. Då måste det ut på remiss igen, det är ingen smärre justering och därför tycker jag att ärendet ska avgöras i dag, sade han.
Med hjälp av reglerna som säger att det räcker med en tredjedel av kommunfullmäktiges för att få till stånd en återremittering lyckades oppositionspartierna ändå.
Samma regler använde oppositionen under fullmäktige när man tog beslutet att inte godkänna kommunens årsredovisning och bordlägga frågan om ansvarsfrihet. Detta efter att kommunens revisorer kommit fram till att årsredovisningen inte följt den kommunala redovisningslagen.
Grunden bakom det var bokföringsteknisk. I stället för att bokföra hela statsstödet som kommunen fått under 2010 på en gång så delade man upp det på tre år. Enligt revisorerna var det fel, eftersom stödet var riktat för just ett år.
I den frågan fick Moderaternas ledamot Peter Kockum ta en del hetta från majoriteten. Han är revisor för Stockholm läns landsting, som valt att göra på samma sätt som kommunen. Han svarade däremot inte på frågan om hur han såg på uppdelningen.
I ärendet lade först Sverigedemokraterna ett förslag om återremittering, men röstade sedan emot sitt eget förslag.
Andra beslut som fattades under kommunfullmäktiges sammanträde var extrapengar till några områden, 20 miljoner till skolan, fem miljoner till ett kvalitetskontor, fem miljoner till miljö- och klimatarbete och fem miljoner till näringslivsinsatser. Satsningarna var uppe redan när kommunens verksamhetsplan beslutades i höstas. Skillnaden är att pengarna nu tas från exploateringsvinster istället för från överskottet man gjorde förra året, som man tidigare planerat. Anledningen till det är enligt Anders Johansson (S) att man räknar med stora exploateringsvinster i år.
Oppositionen ställde sig bakom förslaget.
– Det är fyra viktiga områden som tas upp och som behöver utvecklas, sade oppositionsrådet Henrik Kelfve (M).
Kommunfullmäktigt klubbade också igenom beslutet att avsätta 8,5 miljoner kronor till ombyggnad av S:ta Gertruds skola, pengar som bland annat ska gå till en ny matsalsbyggnad och förbättrad utemiljö.
Vänterpartiets Petri Perälä hade också lagt en interpellation till kommunalrådet Anders Johansson om ungdomars situation, bland annat om deras svårigheter på bostadsmarknaden i kommunen. Han ville bland annat se att bostäder särskilt för unga byggdes. Anders Johansson (S) svarade att det inte gick att bygga nyproducerade hyresrätter som unga har råd med, men att en hög takt på byggande i kommunen i längden leder till att billigare lägenheter blir lediga. Anders Johansson tackade dock för interpellationen och sade att ungdomarnas situation är en viktig frågeställning.