Ovanligt varmt i Uppland

På Gotland slogs värmerekord i fredags. Också i Uppland är det ovanligt varmt.- Att ha så höga novembertemperaturer som vi har nu händer bara en gång per decennium, säger Anders Nylund, meteorolog på TV4.

- Ja, jag är orolig för den globala uppvärmingen, säger Anders Nylund.

- Ja, jag är orolig för den globala uppvärmingen, säger Anders Nylund.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-11-18 14:42
I vanliga fall brukar medeltemperaturen i Uppland vara fem-sex grader den här tiden på året. Nu har vi i flera dagar haft åtta-nio grader varmt.
- Tre grader varmare än medel är inte uppseendeväckande, men visst är det ovanligt. Temperaturen ligger mittemellan normalt och rekordet, säger Anders Nylund.
Rekordet för Uppsala i november är 14,3 grader, vilket inträffade 1999.

Den globala uppvärmningen, som ofta benämns växthuseffekten, pratas det mycket om just nu. Beror värmen som råder i större delen av Sverige nu på den?
- Ja, delvis tror jag. Man kan inte ta enstaka händelser som bevis för den globala uppvärmningen. Men eftersom enstaka händelser tycks inträffa allt oftare så verkar det finnas ett mönster, säger Anders Nylund.

Är du orolig för den globala uppvärmningen?
- Ja, det är jag. Inte så att jag har en daglig oro för min egen del. Men jag är orolig för de som ska ta hand om följderna av detta om 20, 30, 40 år. Då kommer temperaturhöjningen att påverka samhället väldigt mycket.

Hur påverkas Uppsala om säg 40 år?
- Vi har ju Mälaren, och där kan det bli kraftiga vattenståndsökningar vilket kan leda till stora problem för strandnära konstruktioner.
- Men stadsbilden i Uppsala är inte hotad eftersom det inte finns så mycket sjöar runtomkring som kan svämma över. Däremot påverkas samhällsfunktioner som exempelvis avloppsnät eller dricksvattentäkter som kan få inflöden av vatten som inte är rent.

Värmen kan ha olika delförklaringar
Enligt Anders Nylund beror novembervärmen troligen på en kombination dels en helt naturlig variation i världsvädret, dels av en temperaturhöjning som beror på människans utsläpp av koldioxid. I Gotlands fall kan det finnas en tredje delförklaring, säger han.
- Luften över Gotland nu har passerat över Östersjön, och kan då ha värmts upp av Östersjön som fortfarande är ganska varmt på grund av den heta sommaren.
Anders Nylund passar också på att uttrycka lite skepsis inför Gotlandsrekordet. 12,9 grader uppmättes i Visby i fredags, vilket mycket riktigt är värmerekord - men bara för andra halvan av november. Visby hade 14 grader 1968 i november, men det var då under första halvan.
- Om man gör sådana laboreringar, så att man exempelvis tar bort halva månaden, är det ganska lätt att hitta rekord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om