Ovanligt med sjukpolicy
De hårda sjukskrivningsreglerna på restaurangföretaget HMS Host på Arlanda är unika, enligt facket. Men generellt har unga på arbetsmarknaden ett sämre skydd och löper större risk att utnyttjas av företaget.
Vid upprepade brott mot policyn "kan din anställning komma att omprövas", skriver man. Ett varningssystem innebär att den anställde efter tre förseelser kan se sig om efter ett annat jobb.
Läsarreaktionerna lät inte vänta på sig. En far berättar om sin dotter som förlorade restaurangjobbet när hon blev sjuk. Hon hade svårt att omedelbart klara alla arbetsuppgifter när hon kom tillbaka och fick då sluta.
Varningar
En annan restauranganställd berättar om varningar för att man inte rakat sig eller satt upp håret på arbetsplatsen. Varningskulturen är spridd och sker helt öppet, skriver man.
En läsare berättar om sina erfarenheter, att sjukdom ses som misskötsamhet och att det är svårt för den som är i underläge att driva frågan mot arbetsgivaren vidare till domstol.
Flera andra som hört av sig känner igen bilden från HMS Host och är tacksamma för att den nu blivit offentlig.
Göran Andersen, försäkringsansvarig på Hotell- och restaurangfacket, säger ändå att det är ovanligt med en tvingande sjukskrivningspolicy.
- Det är första gången jag hör talas om något liknande.
Rätt att kräva intyg
I kollektivavtalet på riksnivå mellan facket och SHR (Sveriges hotell- och restaurangföretagare) ges arbetsgivaren rätt att kräva intyg från första dagen vid sjukdom.
- Det har lett till en del problem. Som att man tror att man tvinga någon med 40 graders feber till läkare.
- Men en egen framtagen policy som inte parterna skrivit på kan inte användas för sanktioner mot anställda. Och vill man avskeda någon ska man naturligtvis följa lagen om anställningsskydd, säger Göran Andersen.
Han tycker att det finns tendenser i branschen som är allvarliga. Många unga som ser sig som tillfälligt anställda blir lätt skyddslösa och mottagliga för hot och skrämselmetoder.
- Det tar ofta en tid innan man organiserar sig och går med i facket. Som ung och ensam är man inte stark mot en stor koncern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!