Då kan sex av solsystemets åtta planeter; Mars, Jupiter, Uranus, Venus, Neptunus och Saturnus framträda samtidigt på himlen, om vädret tillåter. Det är inte helt vanligt, eftersom planeterna har så olika omloppsbanor runt solen. Där Merkurius tar 88 dagar på sig kräver Neptunus 165 år.
Just på tisdagskvällar håller föreningen Uppsala amatörastronomer öppet för allmänheten i Observatorieparken, förutsatt att det är stjärnklart ute.
– Alla är välkomna. Visningen tar ungefär 45 minuter och vi visar ett antal astronomiska objekt med den stora dubbelrefraktorn från 1892, säger Lars Hermansson som är ordförande i och en av grundarna av föreningen.
Han är dock inte särskilt imponerad av just den här aktuella planetgrupperingen.
– Egentligen är det inget märkvärdigt. Det har blivit lite upphaussat det här med att planeterna ligger på rad. Det finns andra fenomen som är mer spektakulära, till exempel en partiell solförmörkelse den 29 mars. Därmed inte sagt att man inte ska ta tillfället att titta på planeterna nu.
Samtidigt minns han ett par unika tillfällen när han faktiskt sett alla planeter, även Pluto som ju tappat sin status som planet, under samma dygn.
– Det har hänt ett par gånger i livet så det hör inte till vanligheterna precis.
Flera planeter går att se med blotta ögat, som Venus, Mars, Saturnus och Jupiter. Uranus och Neptunus kräver kikare eller teleskop.
– Merkurius får vi vänta på tills månadsskiftet februari-mars innan den kan skymtas i skymningsljuset efter solens nedgång.
Christoffer Svenske är också med i föreningen. Han bor i Fiby och har tagit en hel del bilder på planeter därifrån.
– Favoritplaneten är Jupiter för där händer så mycket som man kan se i teleskop, säger han. Man kan se stormarna och hur månarna rör sig.
Uppsala amatörastronomer har funnits sen 1980. Tre mil väster om Uppsala finns föreningens eget observatorium, som de byggt själva.
– Vi är en av de mest aktiva amatörastronomföreningarna i landet med många olika projekt, visningar och gemensamma observationskvällar, säger Lars Hermansson.
Av någon anledning verkar amatörastronomi mest locka män.
– Ibland kommer fruar med på observationerna men när vi senast fick en kvinnlig medlem som kom av egen kraft så att säga – det var ett par år sen.
Inom akademin och i det professionella livet ser det annorlunda ut, där finns det många kvinnor.
– Och utomlands är det ännu vanligare med kvinnor som studera eller jobbar med fysik och astronomi, avslutar Lars Hermansson.