Ovanligt gott om tallbarr

Är inte tallarna ovanligt bruna i år, undrade en UNT-läsare som också tyckte att det var ovanligt tjocka lager med bruna tallbarr på cykelbanorna i Sävjatrakten. Kunde det månne vara tallstekeln som härjade i Uppsala?

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-10-15 01:00
UNT bollade frågan vidare till professor Mats Nylinder på SLU:s institution för skogens produkter och marknader. Han försäkrade att det inte handlar om något omfattande angrepp av skadeinsekter utan är ett helt normalt förlopp. Tallar och granar fäller också barr på höstarna. Ett tallbarr hänger normalt kvar i tre-fem år innan det har tjänat ut och ramlar. Ett granbarr klarar sig ett par år längre.
- Alla tallar fäller en årgång barr varje höst, och de här uttjänta barren är bruna. Det är alltså ett helt normalt förlopp som läsaren har iakttagit. Tallstekeln är inte inblandad, även om den kan härja längre norrut, i Norduppland.
Vissa år kan det bildas särskilt tjocka lager med barr på cykelbanorna eller på plasttaket över altanen. Enligt Mats Nylinder är också det normalt.
- Ibland kan barrfällningen - av någon anledning - koncentreras till en ganska kort period. Då kan vi få sådana anhopningar av bruna tallbarr som vi ser just nu.

Lövträd och barrträd har helt enkelt utvecklat helt olika stragier för att klara vintern med dess brist på vatten, ljus och värme. När hösten kommer drar lövträden tillbaka en del av näringen som finns i bladen, fäller alla blad och bildar nya till våren.
Tallarnas och granarnas barr kan överleva vintern utan att torka ut eller förfrysa eftersom de har liten yta, inre stödjevävnad, skyddande ytskikt och olika kemiska anpassningar som låg vattenhalt och frostskyddsvätska. Men inte heller barrens är alltså evigt gröna. Det är bara så att de byts betydligt mera sällan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om