Ovanligt att unga hamnar i fyllecell

Om en person blir omhändertagen för fylla görs först en snabb bedömning för att avgöra om personen kan skickas hem eller måste till sjukhus.

Uppsala2003-04-30 00:01
Skickas personen hem ser socialjouren oftast att föräldrarna kommer och hämtar honom eller henne. Får de inte tag på föräldrarna skickas personen tillfälligt till en jourfamilj tills föräldrarna har nåtts.
Behöver personen åka till sjukhus skjutsas han eller hon till barnakuten på Akademiska sjukhuset och blir där undersökt av en läkare. Föräldrarna kontaktas också i detta fall så snabbt som möjligt.
Blir man omhändertagen av polisen brukar man säga att man blir "lobbad". Lob är en förkortning av Lagen Om Berusade personer.
Blir man "lobbad" skickas en rapport från polisen till socialtjänsten. Det sker alltid när man är under 18 år, men händer också vuxna. Däremot skickas ingen rapport om man blir hemskjutsad.
Man får ingen "prick i registret" om man blir omhändertagen för fylla.
Det är ovanligt att ungdomar under 18 år hamnar i fyllecell. Och ungdomar som är 15 år eller yngre får inte sitta i fyllecell, enligt lag.
Källor: Björn Andersson, chef för Socialjouren i Uppsala, Christer Nordström vid Uppsalapolisen, och Eva Köpman, enhetschef för Ungdomsteamet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om