Ulf Gustafsson, verksamhetschef och psykolog vid Röda Korsets center för traumatiserade och torterade, har tagit del av händelsen i fredags då en 24-årig knivbeväpnad man tog sig in i stadshuset och hotade att ta sitt liv. Enligt Uppsalapolisen ska ett pågående utvisningsärende ha legat bakom 24-åringens agerande.
Ulf Gustafsson känner inte till 24-åringen eller de bakomliggande omständigheterna, men är van vid att hantera kriser hos flyktingar som väntar på uppehållstillstånd. Han säger att fredagens agerande är extremt ovanligt för asylsökande flyktingar.
– Även om självmordstankarna finns där så finns det kulturella och moraliska koder som säger att man inte ska skada sig själv. Vi försöker stärka patienten till att se möjligheter och meningsfulla handlingsval som ändå föreligger i hans eller hennes situation.
Röda Korsets center på Trädgårdsgatan 16 står öppet flera dagar i veckan för traumatiserade och torterade flyktingar. Man erbjuder psykologiska behandlingar för personer som bär på en skadad självbild efter krig och tortyr. Hur förhåller man sig till sådant som inte går att ändra på, och hur lär man sig acceptera det som varit? Det är några av de grundläggande frågorna för behandlingen.
– Det vi ofta möter är ständiga grubblerier och oro. Störd nattsömn med mardrömmar är det vanligaste traumasymtomet.
Patienterna vid Röda Korsets center speglar de flyktingströmmar som gäller för tillfället i Sverige, för närvarande är många av besökarna ensamkommande unga flyktingar från Somalia och Afghanistan.
– För de som kommer till oss är situationen speciell. Dels har de konflikter bakom sig i form av krig, övergrepp och fångenskap, dels innebär den pågående asylprocessen en mycket pressande situation. Den kombinationen kan vara väldigt tung att bära, speciellt om asylprocessen blir utdragen med flera överklaganden.
Ulf Gustafsson har arbetat vid centret sedan 2007, men dessförinnan med migrationsrelaterade frågor som psykolog sedan mitten av 1990-talet. Han känner att hans och andras arbete bland flyktingungdomarna gör nytta.
– Hur fasansfulla upplevelser som än finns med i bagaget så är det ändå problem som kan behandlas psykologiskt. Det är viktigt, framför allt för att minska mänskligt lidande men också för att minska samhällets kostnader ur ett längre perspektiv. Även om vi inte ”botar” så ser vi att behandlingen kan bidra till en högre livskvalitet hos patienterna.
"Ovanligt agerande av asylsökande"
Desperationen hos flyktingar uttrycks sällan genom självmordsförsök eller hot mot andra människor. Det säger psykologen Ulf Gustavsson som dagligen träffar traumatiserade flyktingar i Uppsala.
Ulf Gustavsson, psykolog.
Foto: Hans E Ericson
Behandlingscenter
Röda korsets behandlingscenter i Uppsala, med filial i Hedemora, är en unik behandlingsverksamhet inom Röda korset genom att helt inriktas på krigs- och flyktingtrauma. Ensamkommande unga flyktingar från 15 år och uppåt prioriteras, men även vuxna och äldre behandlas. De flesta behandlingar sker individuellt, men även gruppsamtal förekommer. Patienterna erbjuds olika psykologiska behandlingsformer. Personalteamet består av psykologer, psykoterapeuter, sjukgymnaster och konsulterad psykiater.