Avföringsprovet från räven analyserades nyligen inom den nationella övervakningen av dvärgbandmask, som pågår sedan 2021 och avslutas 2024. Flera prover från 2024 har förvarats i frys medan en ny analysmetod sattes upp och testades. Efter sommaren kunde analyserna återupptas.
– Nu kommer vi att samla in fler prover från området för att se om smittan är etablerad eller om det bara är ett enstaka fall. Parasiten har tidigare hittats sporadiskt i Sverige, men är etablerad i två begränsade områden sedan 2011, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.
Räven som bar på parasiten i Uppsala var mager och hade gamla bitskador när den hittades. Därför avlivades den. Men det var inte dvärgbandmasken som gjorde räven sjuk, förklarar Eva Osterman Lind.
– Det är en väldigt liten parasit, bara några millimeter stor. En räv som bär på den får inga symtom och parasiten dör efter några månader.
SVA övervakar denna parasit eftersom ägg i mycket sällsynta fall kan smitta människa.
– Genom att tvätta händerna regelbundet kan man minska risken för att få i sig parasitägg i samband vistelse i naturen, säger Eva Osterman Lind.
En hund kan enbart smittas om den äter en gnagare som har dvärgbandmask. Om hunden smittas kommer inte att märkas för hundar uppvisar inga symtom.
– Men, är man orolig, så kan man hålla extra koll på sin hund, så att den inte äter gnagare. Man kan även avmaska den mot dvärgbandmask.