Världens första fall av den ovanliga fästingsjukdomen neoehrlichios upptäcktes i Göteborg 2010. Sjukdomen kan visa sig genom långdragen feber, nattliga svettningar, muskelvärk och hudutslag.
Tidigare i veckan rapporterade Läkartidningen att det finns flera konstaterade fall i Stockholmsregionen, och totalt har 123 personer i Sverige fått diagnosen sedan första fallet.
Hur ser det ut i Uppsala?
– Jag kan inte svara på det, för det här är inget som är anmälningspliktigt. Vi har ingen statistik på det, däremot vet vi om den här infektionen och den finns med i diagnostiken, säger Anna-Karin Lidström, biträdande smittskyddsläkare på Region Uppsala, och fortsätter:
– Om vi har haft något så har det varit ett enstaka fall, men det är inget jag har hört om de sista åren.
Sjukdomen orsakas av en bakterie, och går att behandla med en antibiotikakur som flera andra fästingburna sjukdomar.
Enligt Anna-Karin Lidström finns det ingen anledning för enskilda personer att oroa sig.
– Det är mer vården som ska vara uppmärksam på att sjukdomen finns, och är det oklara fall där symtomen stämmer ska man provta för det. Jag tycker inte att allmänheten ska vara orolig för att drabbas.
Det bästa sättet att skydda sig mot neoehrlichios är att följa de vanliga råden om hur man skyddar sig mot fästingar, säger Anna-Karin Lidström.
Det kan till exempel vara att ha långbyxor och långärmat om man går i högt gräs, men framförallt att titta efter fästingar på kroppen efter att ha vistats ute och plocka bort dem så fort som möjligt.
Biter fästingen sig fast, är det viktigt att ha fortsatt koll på bettet även efter att fästingen är bortplockad.
– Får man en rodnad efter ett bett ska man söka vård, och får man hög feber och sådana symtom ska man också söka vård för att man är sjuk. Men det är viktigt att berätta att man har haft en fästing.
De vanligaste fästingburna sjukdomarna att smittas med är borrelia och TBE (fästingburen hjärninflammation). Som med många infektioner löper människor med nedsatt immunförsvar större risk för smitta och kraftigare symtom.
I år har det till och med juni rapporterats fyra fall av TBE i Uppsala. Förra året låg siffran på 44 fall för hela året, berättar Anna-Karin Lidström.
– Säsongen är så att det brukar vara fler fall i juli, augusti och september, så det kommer säkert fler, säger hon.