''Oundvikligt med väntetid på akuten''
En akut mottagning där väntan på en medicinsk bedömning kan bli timslång. Oundvikligt, enligt Per Elowsson, chef för akutcentrum på Akademiska sjukhuset.
Granska rutinerna, kräver landstingspolitiker.
Annika Lundegårdh är ny landstingsrevisor (mp), som tidigare arbetat som undersköterska och sjuksköterska på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Hon reagerar över att patienter som kommer till akuten på Akademiska sjukhuset inte observeras direkt, utan ombeds ta en kölapp och sitta ner och vänta, som UNT berättade om i fredags.
— Akuten är till för att övervaka inkomna patienter, annars skulle man kunna vända sig någon annanstans.
Vid revisorernas sammanträde den 30 augusti kommer hon begära att få ta del av rutinerna.
— Tycker sjuksköterskorna att de inte har tillräckliga resurser så måste de slå larm i tid!
"Ska känna sig trygg"
Revisionens ordförande Inger Kölestam (c) tror inte att väntetiderna på akuten har granskats under de senaste åren.
Folkpartiets gruppledare i landstingsstyrelsen, Ismail Kamil, tycker att patienter som söker akut måste få träffa vårdpersonal inom ett par minuter.
— Information till patienter är jätteviktigt och har inte med resurser att göra. Man ska känna sig trygg när man kommer till akuten.
Populism, säger hans politiske motståndare, landstingsrådet Mats O Karlsson (s), om väntetider på några minuter för alla.
— Vi kan inte bemanna efter topparna. Alla patienter som känner sig oroliga ska få bedömning omedelbart, men de som är lite mindre sjuka måste vänta.
Han säger vidare att det inte är tal om mer pengar till akuten.
— Akutmottagningen ingår i en division som har en totalbudget på ett antal miljoner kronor. Det är inom den som pengarna ska fördelas.
"Alla behöver inte akut vård"
Per Elowsson, chef för akutcentrum, påpekar att alla patienter som kommer till akutmottagningen inte behöver akut vård.
— Vi kommer aldrig kunna ha prioritet ett på 50 000 patienter, och det är inte heller eftersträvansvärt. Jag vill hävda att svårt sjuka tas om hand omedelbart.
När det gäller bedömning av vem som är svårt sjuk finns det enligt Per Elowsson under största delen av dygnet en triage-sköterska, speciellt utbildad för att göra urvalet på akuten.
— Vårt mål är att ha en sjuksköterska dygnet runt. Vi bygger ut det successivt, vi ska hålla vår budget. En triageenhet till skulle kosta tre till fem miljoner till om året. Sedan är undersköterskor faktiskt väldigt duktiga på det här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!