Otjänlig mat gjorde gamla sjuka

En av de rätter som orsakade matförgiftningen vid Frodegården i Uppsala var otjänlig. Provtagningen visar även att fem andra rätter från Medirest innehåll ett högt totalantal bakterier vilket indikerar brister. Smittskyddsläkaren i Uppsala har inlett en undersökning vid äldreboendet.

Uppsala2005-04-19 00:00
Den oxstek med gräddsås som serverades för drygt en vecka sedan på Frodegården och orsakade att tre personer omsjuknade innehöll matförgiftningsbakterier och var otjänlig.
— Analyserna visar att det fanns Bacillus cereus i maträtten och det är illa, säger Claes Kihlberg, stadsveterinär i Uppsala.
Bakterien kan orsaka matförgiftning då nedkylningen av mat inte görs tillräckligt snabbt.
— Exakt vad som ligger bakom den här gången är svårt att säga.

Ska spara maten
Den schnitzel som serverades två dagar före oxsteken och misstänks ha matförgiftat sex personer har inte kunnat analyseras eftersom all mat, även hos Medirest, har kastats då sista förbrukningsdag gått ut.
— Det går inte att säga något om schnitzeln så länge vi inte har några prover. Företaget säger nu att man ska spara all mat i frysar fram till fjorton dagar efter sista förbrukningsdag, säger Claes Kihlberg.
Medirest har också låtit analysera nio andra rätter som tillagats vid företagets kök i Malmö Sex av dessa är tjänliga med anmärkning eftersom totalantalet bakterier är högt.
De rätter som innehåller ett högt totalantal bakterier är pyttipanna, viltfärsbiff, kalops, pannbiff och kummel.
- Att det är för högt antal bakterier i maten kan bero på att kylkedjan inte hålls eller att värmebehandlingen av maten varit otillräcklig. I och med att en maträtt innehåller matförgiftningsbakterier är det stor risk att man blir sjuk, säger Claes Kihlberg.

Inte kollat kraven
Medrests teknikutvecklingschef Peter Hermansson besökte under måndagen miljökontoret i Uppsala och redogjorde företagets ändrade provtagningsrutiner. Till UNT vill han dock inte ge några kommentarer utan hänvisar till Sverigechefen Åsa Storgärds som dock inte var anträffbar under måndagen.
Smittskyddsenheten i Uppsala har inlett en undersökning av de personer som insjuknat vid Frodegården.
- Vi kommer att ta in prover och försöka spåra de smittämnen som kan ligga bakom matförgiftningen. Provtagningen kan ge utslag även då ganska lång tid har gått som i det här fallet, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.
Uppsala kommun har serverat mat från Medirest sedan 1 mars. De som skrivit avtalen vid inköpsavdelningen har enligt Claes Kihlberg inte varit i kontakt med miljökontoret för att kontrollera vilka krav man ska ställa på livsmedelshygien.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om