Otjänlig kyckling på kinakrog

Ytterligare fyra personer misstänks ha matförgiftats på China River i Uppsala. Analyser visar att kycklingspett som serverats på restaurangen innehåller så stora mängder bakterier att maten bedöms som otjänlig.

Uppsala2005-09-21 00:00
I lördagstidningen skrev UNT om att sex personer misstänks ha blivit sjuka av China River's mat under de senaste veckorna. Sent på fredagseftermiddagen gjordes anmälningar om att ytterligare fyra personer misstänktes ha insjuknat efter att ha ätit krogens mat.
Miljökontoret gjorde ännu en inspektion på krogen för att ta prover.
Analyssvaren visar att kycklingspett med jordnötssås som serverats innehåller stora mängder av bakterien Clostridium perfringens. Maträtten bedöms som otjänlig.

Även leverantörens fel
—Provsvaren stämmer med de senaste veckornas insjuknanden. Bakterien är sporbildande. Sporerna finns i maten och förvaras rätterna vid fel temperatur kan de växa till, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.
Shiow Lih Wu är verksamhetsansvarig vid China River. Hon anser att det inte enbart är restaurangen som kan klandras.
—Det är också leverantörens fel. Kycklingen som vi fick var inte bra. Vi har kontaktat företaget i Stockholm. Nu ska vi sluta med kycklingspett i jordnötssås, säger Shiow Lih Wu.
Totalt togs sex prover vid det senaste besöket.
Miljökontoret saknar ännu besked om fem prover.
-Det räcker inte enbart att sluta med en rätt. De måste också ta reda på vad det är som går fel i hanteringen, säger Yvonne Linné.

En rad brister
Vid miljökontorets inspektion för en vecka sedan påtalades en rad brister i lokaler och mathantering. Miljökontoret förbjuder viss hantering av livsmedel.
UNT skrev felaktigt i lördagstidningen att en bufférätt inte förvarades vid tillräckligt hög temperatur. Rätt är att maträtten, som är en vit salladssås, förvarades i en kylbrunn där det uppmättes + 14 grader. Livsmedelslagen säger att den kylda rätten skulle förvaras vid högst + 8 grader. Såsen kasserades under inspektionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om