Otillgänglig information om tillgängliga bussar

Uppsala kommuns satsning på handikappanpassade områdesbussar har marknadsförts för dåligt. Att alla får åka med verkar inte ha gått fram. Nu ska försöksperioden utvärderas.

Foto:

Uppsala2007-02-08 00:01
Ragnhild Helmin har svårt att gå, har käpp som stöd, och kan inte kliva på en vanlig buss. Däremot åker hon nästan varje dag med buss 921, tillsammans med sambon Stig Torgelsson, mellan hemmet i Årsta och Gränby Centrum.
- Det fungerar jättebra. Jag har mycket ärenden på apoteket för att hämta recept och måste ofta åka till Gränby centrum. Staden spar en massa färdtjänster med de här bussarna, säger Ragnhild Helmin.

Buss 921 är en av tre områdesbussar som är i drift under försöksperioden 9 oktober förra året och 30 mars i år. De ska fungera som ett komplement till färdtjänsten men alla resenärer är välkomna att åka med. Bussarna är handikappanpassade med ramper för att underlätta vid av- och påstigning.
- Vi vill göra kollektivtrafiken mer tillgänglig och de som kan ska kunna resa med buss i stället för med färdtjänst. Trots att man har blivit beviljad färdtjänst kanske man kan klara av att åka med bussen vissa dagar, säger Marianne Nilsson, chef för kommunens färdtjänstavdelning.
Med områdesbussen kan Ragnhild Helmin gå ut på trottoaren utanför bostaden och vinka när bussen kommer. Många hon möter har inte förstått att bussen är till för alla.
- Folk har fått för sig att den bara är för handikappade men det är ju en vanlig stadsbuss. Det beror på dålig marknadsföring, tror hon.
Det finns ännu ingen statistik över hur många som åker med bussarna. Marianne Nilsson, chef för Uppsala kommuns färdtjänstavdelning, håller med om att informationen till allmänheten kunde ha varit bättre.
- I början av december gjorde vi en koll och då var det ingen trängsel direkt på bussarna. Det beror nog på brister i marknadsföringen, säger hon.

Att de nya busslinjerna började köras på hösten tror Marianne Nilsson också kan ha haft betydelse för att många inte valt att åka med bussarna. Det kan också ta tid att förändra människors resvanor.
- Jag tycker att bussarna borde fortsätta gå och att vi ska uppmuntra människor om att det här alternativet finns, säger hon.
Det är ännu inte bestämt när gatu- och trafiknämnden kommer att ta beslut om områdesbussarna ska finnas kvar. Enligt Marianne Nilsson kan det, beroende på resultatet i utvärdering, även bli aktuellt med fler busslinjer i andra områden i Uppsala.
Fakta om områdesbussar

Det finns tre busslinjer som är i drift dagtid och på vardagar. Stadstrafikens taxa gäller på bussarna.
Buss 920 går mellan Gränby Centrum, via City, till Akademiska sjukhuset.
Buss 921 kör sträckan mellan Gränby Centrum och Årsta.
Buss 921 går mellan Gränby Centrum och Salabackar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om