Östhögen grävs ut i september
Det blir utgrävning! I september kör en traktor fram till Östhögen i Gamla Uppsala och sätter skopan i backen. Vitterhetsakademien har beviljat en halv miljon till utgrävningen.
Ungefär en månad beräknas utgrävningen ta. Arkeologistudenter kan passa på att studera det hela, men kommer inte att ha några möjligheter att delta i själva grävandet.
- Det är ingen okomplicerad utgrävning, säger Birgit Arrhenius.
Det kan tyckas djärvt att starta utgrävningen med grävmaskin. Men efter de noggranna förundersökningarna med georadar och annat, vet arkeologerna det mesta av vad de har att vänta. När grävaren har gjort sitt och man skikt för skikt har närmat sig gravkammaren, blir det dags för arkeologernas finare verktyg att komma till användning.
- Vi vet var det ligger saker, säger Birgit Arrhenius.
Forskarna går in i Östhögen från söder och gräver sig fram till gravkammaren, som byggdes på 500-talet.
Även om man alltså har goda kunskaper om vad som finns i högen, kan det dyka upp överraskningar.
- Vi vet att det finns en nedgrävning under högen. Men vi vet inte vad det är. Det kan vara en tidig grav från romersk järnålder. Eller kanske handlar det om ett offer, till exempel en nedgrävd häst, säger Birgit Arrhenius.
Det kommer att visa sig i september när den halva miljonen från Vitterhetsakademien tas i bruk och högen äntligen får avslöja sina eventuella hemligheter.
UNT-bakgrund
Senaste utgrävningen av Östhögen i Gamla Uppsala gjordes 1846-47 av dåvarande riksantikvarien Bror Emil Hildebrand. Det mesta av gravfynden, som var svårtolkade med den tidens undersökningsmetoder, stoppades tillbaka i graven, men vissa föremål och ben behöll man för undersökning. Dessa finns i dag på Gamla Uppsala Museum.
1999 undersöktes museets fynd igen: benrester av ett barn och en kvinna, guldfragment och delar av en liten hjälm och ett litet svärd eller en dolk. Professor Birgit Arrhenius tolkar fynden som att det är en prins och hans amma som är begravda i högen. Bland annat.
För ett år sedan undersöktes Östhögen och Tingshögen (den senare som referenspunkt) med bland annat georadar. Man kartlade högens inre för att göra den kommande utgrävningen så effektiv som möjligt.
Enligt gammal tradition har konungarna från Ynglingaätten, Aun, Egil och Adils, kremerats och lagts i hög i Gamla Uppsala någon gång under tiden 475-550 e Kr. Kanske kommer analysen av fynden vid kommande utgrävning att ge besked om det ligger någon sanning i det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!