Sven-Erik Sehlstedt hade tagit sig till Frösåkersskolan i Östhammar, tillsammans med sin fru Lena Sehlstedt, för att rösta. När han gjort i ordning sina tre valkuvert och visar legitimation för valförättaren får han ett nej.
- Valförättaren sa att jag redan är förkryssad i vallängden. Så jag fick inte rösta, vilket kändes väldigt tråkigt, säger Sven-Erik Sehlstedt.
Att han för valförrättaren uppgav att han inte varit där och röstat tidigare, hjälpte inte.
Både Sven-Erik Sehlstedt och hans fru blev upprörda över det inträffade.
- Jag blev förbannad. Sådana här fel ska inte få hända. Det är bara val vart fjärde år och då ska det fungera, säger Lena Sehlstedt.
Hon kontaktade en jurist på Östhammars kommun, som undersökte ärendet, med hjälp av Länsstyrelsen. Det visade sig att personen som stod på röstlängden under Sven-Erik Sehlstedt, hade prickats av i hans namn.
- Det gick snabbt och felet är utrett. Det var den mänskliga faktorn som låg bakom den här missen, säger kommunjuristen Inger Lind Modig.
Arne Åhman är valsamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala. Är det vanligt att sådant här inträffar, att man står som förkryssad fast man inte varit i vallokalen och röstat?
- Det är definitivt inte vanligt för då hade världen varit i kaos. Men visst förekommer det i alla val, tyvärr. Står du som förprickad får du inte rösta.
- Det är olyckligt när sådant här inträffar, både för den drabbade personen som vill rösta, och för valförrättaren som måste neka personen. Men det skulle inte fungera att ha det på annat sätt: då skulle det kunna bli två röster per person och det är inte så det fungerar i val, säger Arne Åhman.
Vems ansvar är det när sådant här inträffar?
- Hur man än vrider och vänder på det så är det valförättarna i vallokalen som har ansvaret. Ordföranden har det yttersta ansvaret.
UNT har fått tre mejl från personer som säger att de nekats att rösta på grund av att de står som förkryssade i vallängden. Har du hört om flera fall, och vad ska man göra om man är drabbad?
- Jag har bara hört om fallet i Östhammar. Det finns alltså inte så mycket man kan göra, för utgångspunkten är att om du är förkryssad så har du röstat. Tycker du att fel har begåtts så kan du överklaga hela valet hos Länsstyrelsen. Då blir det sedan prövning i valprövningsnämnden, säger Arne Åhman.
För Sven-Erik Sehlstedt gick det att lösa utan valprövning - just eftersom misstaget var enkelt att upptäcka, berättar Arne Åhman.
- Jag ska sätta mig i bilen och åka tillbaka till Frösåkersskolan och rösta nu, säger Sven-Erik Sehlstedt glatt.