Östersjöfärja mötesplats för näringslivet
En tre år gammal rätt vild idé blir verklighet i dag, måndag. Då går ett tusental näringslivsmänniskor från Uppland ombord på Relationsbåten. En dygnslång konferens till havs ska förena nytta med nöje för deltagare som vill träffas, göra affärer och prata framtidsplaner.
Magnus Pålsson är mannen bakom Relationsbåten, en konferens för näringslivet i Uppland som inleds måndag kväll på ett Östersjöfartyg.
Foto: Mikaela Larm
Frågan om hur det känns verkar befogad.
—Det är läskigt, om vi misslyckas har vi bränt nästan allt. Samtidigt känner vi oss oerhört stolta över att det verkar bli riktigt bra, säger Magnus Pålsson.
I hans ansikte syns entusiasmen över Relationsbåten tydligare än nervositeten för hur båtfärden kommer att avlöpa.
—Mina erfarenheter från idrotten är till stor hjälp. Man vet vad det är som krävs för att lyckas, vilket slit som ligger bakom.
Ett års förberedelser
I ett år har förberedelserna pågått. Själva idén började att växa för tre år sedan.
Tidskriften Relation hade färjeföretaget Viking Line som annonskund. Magnus Pålsson fick god kontakt med den person som ansvarade för uthyrning av den största färjan, Cinderella.
Magnus Pålsson tyckte att han saknade en bra mötesplats för näringslivet i Uppland. En mötesplats som lockade folk att komma och att stanna kvar längre än ett par timmar.
På andra håll i landet fanns exempel på företagare och organisationer som hållit större konferenser på färjor. Men ingen i Uppsala hade hyrt ett helt fartyg tidigare.
Det kunde bli något helt nytt.
Nytta och nöje
—Jag utgick från tanken att människor som man vill träffa stöter man inte på konstlade möten. Det gäller att skapa ett redskap, en plats där det går att lyfta fram både nytta och nöje, säger Magnus Pålsson.
Idén till Relationsbåten tog form.
Att hyra en stor Östersjöfärja kostar i runda tal 1,5-5 miljoner kronor, beroende på vilken båt och vilken tur man väljer, enligt Magnus Pålsson. Summan förpliktigar.
— För att ytterligare betona det seriösa i projektet skaffade vi oss lokala samarbetspartners.
I gruppen ingår flera Uppsalaföretag, organisationen Svenskt Näringsliv, TBV Akademien och Uppsala kommun.
Programmet utformades utifrån tanken att båten skulle vara en mötesplats mellan företag och organisationer, det som brukar kallas business to business.
Brokigt program
—Vi ville rikta oss främst till företag som inte jobbade direkt mot privatpersoner. Fokusering är viktigt, säger Magnus Pålsson.
Det blev ett brokigt program. Under de 24 timmarna på Relationsbåten kommer deltagarna att kunna besöka montrar där lokala Upplandsföretag visar upp sig.
Det ordnas seminarier på temat Uppländsk drivkraft, en matkedja ställer upp en Tapasbar och Mount Everestklättraren Magnus Flock berättar om sina erfarenheter.
—I går blev det klart att Curre Lundmark (fd förbundskapten i ishockey) kommer. En trollkarl ska också med, säger Magnus Pålsson.
Han har provätit sig fram till en specialkomponerad meny och minns den delen av planeringen som särskilt behaglig.
Ett kraftprov
Första kraftprovet blir att lotsa ut 20 välfyllda bussar från Vaksala torg på måndagseftermiddagen.
Tanken med Relationsbåten är att skapa en mötesplats och Magnus Pålsson hoppas att deltagarnas förväntningar kommer att överträffas.
-Då kan det bli en stående aktivitet som utvecklas. Vem vet? Nästa gång kanske vi åker till Estland.
PERSONFAKTA
Namn: Magnus Pålsson
Ålder. 32 år
Bor: i Örsundsbro
Familj: fru och två döttrar
Utbildning: pingisgymnasium i Lycksele, marknadsekonom
Aktuell: Eldsjälen bakom Relationsbåten, en konferens för Upplands näringsliv på en chartrad östersjöfärja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!