Det visar en ny studie från Institutet för arbetsmarknadspolitiskt utvärdering i Uppsala, ifau.
– Mina resultat tyder på att inte bara de enskilda individerna utan även folkhälsan skulle kunna vinna på att tidigt upptäcka och erbjuda social träning för män med nedsatt social förmåga, säger doktoranden Mattias Öhman.
I studien har han analyserat uppgifter om bland annat intelligens och psykologbedömd social förmåga hos de nära 700 000 män som mönstrade för värnplikt i Sverige under åren 1969 till 1983.
Av männen som hade lägst poäng på den skala som användes vid bedömningen av social förmåga dog drygt åtta procent före 45 års ålder, jämfört med knappt två procent av männen som hade bedömts ha högst social förmåga.
– Att skillnaderna i dödlighet var så stor mellan dessa grupper var överraskande, liksom att risken för förtida död började stiga även vid mindre uttalat nedsatt social förmåga, säger Mattias Öhman.
Studien kan inte besvara frågan om varför låg social förmåga ökar risken för förtida död eller om dödsorsakerna skiljer sig mellan den gruppen och andra män som dör redan i medelåldern. Däremot kunde Mattias Öhman se att sambandet mellan låg social förmåga och förhöjd dödlighet framför allt gällde för dem som hade låga inkomster och saknade högskoleutbildning.
– Högre lön eller högre utbildning verkar kunna kompensera för den ökade risken för förtida död som följer med låg intelligens och låg social förmåga, säger Mattias Öhman.
Hela studien kan läsas på www.ifau.se