Oscarsson (KD): Lämna ett tydligt njet

Allianspolitiker i försvarsutskottet riktar kritik mot regeringen angående att ryska Nord Stream 2 ska hyra Slite hamn, på norra Gotland. "Regeringen måste lämna ett tydligt njet", säger Uppsalapolitikern Mikael Oscarsson (KD) till Aftonbladet.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-12-06 22:03

Slite hamn på norra Gotland kan komma att hyras ut till det ryska gasföretaget Nord Stream 2. En majoritet av politikerna på Gotland vill hyra ut hamnen, men flera ledamöter i riksdagens försvarsutskott vill stoppa uthyrningen, skriver Aftonbladet.

Uppsalapolitikern Mikael Oscarsson, även KD:s representant i försvarsutskottet, tycker att regeringen ska ta över frågan från politikerna på Gotland med anledning av de säkerhetspolitiska aspekterna.

– Klockan tickar. Regeringen måste lämna ett klart och tydligt njet, säger han till Aftonbladet.

Han jämför projektet med tanken på att ett svenskt företag skulle hyra in sig i en hamn i Kaliningrad. Något som enligt honom skulle väcka stor uppmärksamhet i Ryssland.

– Det är viktigt att regeringen agerar nu. Det här är ju ett obehagligt besked att ge till Ryssland, men här måste regeringen och Sverige visa ledarskap.

Även Allan Widman (L) och Hans Wallmark (M) är kritiska till hur regeringen hanterat frågan.

– Det här har inte kommit som en blixt från klar himmel, det har varit klart under ett års tid, säger Allan Widman till tidningen.

Vad regeringen egentligen tycker om detta är inte känt. ÖB har ställt sig kritisk till att hyra ut hamnen på Gotland. Försvarsminister Peter Hultqvist och Margot Wallström har uttryckt skepsis mot Nord Stream 2, som innebär att ytterligare två gasledningar dras genom Östersjön, men de har inte sagt något om lämpligheten i att hyra ut Slite hamn.

I går, måndag,  kallade dock utrikesminister Margot Wallström upp regionstyrelsens ordförande på Gotland för ett samtal den 13 december. Syftet är att "informera om säkerhetspolitiska frågor".

LÄS MER: UD informerar Gotland om säkerheten

Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Det handlar om Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!