Oscarsson (KD): "Det är helt rimligt"

Uppsalas riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD) ställer sig bakom Alliansens misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Uppsala2017-07-26 14:36

Säkerhetsläckan som skedde i samband med att Transportstyrelsen la ut IT-driften på IBM 2015 har det rapporterats flitigt om de senaste dagarna. På onsdagen kom beskedet att Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen på grund av detta.

– Jag tycker att det är helt rimligt att Kristdemokraterna tillsammans med övriga Allianspartier nu utkräver politiskt ansvar. Statsministern har uppgett att det var ett haveri på myndigheten men det har visat sig att det här även är ett politiskt haveri, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).

Misstroendeförklaringen är riktad mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Infrastrukturministern har haft noll koll på sitt eget departement. De andra två ministrarna hade informationen redan i mars 2016 och borde vidtagit åtgärder för att stoppa det, säger Mikael Oscarsson.

Misstroendeförklaringen innebär att en omröstning kan ske där minst 175 av 349 ledamöter måste rösta ja för att riksdagen ska förklara sitt misstroende – i så fall måste ministrarna avgå. Men först måste misstroendeförklaringen få stöd genom 115 namnunderskrifter från ledamöter som skickas in till talmannen. Skickas dessa in så kallar talmannen in riksdagen och där krävs sedan att 35 ledamöter ska kräva en misstroendevotum för att den slutgiltiga omröstningen ska äga rum.

– Röstas det här igenom så finns egentligen två olika scenarion. Antingen väljer statsministern att avgå eller så väljer han att ombilda regeringen.

Riksdagsledamoten Agneta Gille (S) kommer att kommentera misstroendeförklaringen senare under kvällen.

Detta har hänt:

2015 beslutar Transportstyrelsen att outsourca sin drift av bland annat fordons- och körkortsregister. Trots att Säpo granskar och rekommenderar ett omedelbart stopp av outsourcingen så tar IBM över driften den 18 december 2015.

I januari 2016 inleder åklagare förundersökning om vårdslöshet med hemlig uppgift och ett år senare får generaldirektören Maria Ågren sparken (med oklar orsak). Maria Ågren erkänner och får strafföreläggande på 70 dagsböter på 1 000 kronor för ”grov oaktsamhet” genom att röja sekretessbelagda uppgifter.

I juli 2017 avslöjas att driften togs över av dataexperter i Tjeckien och Serbien som aldrig säkerhetskontrollerades och bland de röjda uppgifterna fanns information som möjliggör att spåra och registera personer med skyddad identitet, polisens hemliga brotts- och misstankeregister samt information om svenska statens hemliga agenter inom polis, säpo och försvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!