Bakgrunden till att Oscar Anfält nu lämnar jobbet på Akademiska sjukhuset är den långvariga bristen på vårdplatser, vilket drabbat akutmottagningen särskilt hårt när inläggningsklara patienter blir kvar, många gånger i flera dygn, på akuten.
– Jag kom till en punkt där det till sist blev ohållbart att vara kvar. Jag måste prioritera mitt eget mående, och jag mår inte bra när jag försöker förändra saker men inget händer.
Handlar ditt beslut om att du också haft en roll som skyddsombud?
– Jag har varit engagerad och försökt lyfta verksamheten. Men jag har känt att jag går sönder bit för bit. Och jag har kommit fram till att jag inte vill förändras som person. Det är inte mitt engagemang det är fel på, det är systemet det är fel på. Det är som att jag och de som sitter på makten inte strävar åt samma håll, säger Oscar Anfält.
När du refererar till de som sitter på makten, vilka tänker du på då?
– Jag har pratat med cheferna upp till nivån för verksamhetsområdet för akutsjukvård och internmedicin, och vi pratar samma språk. Men akutmottagningen kan inte diktera sina egna villkor. Det är för stor skillnad mellan vad som sägs och vad som görs. Jag förstår inte hur regionen kan säga att man gör en satsning på sjuksköterskorna samtidigt som det finns ett sparprogram på 700 miljoner för sjukhuset. Det går inte ihop, säger Oscar Anfält.
Han nämner flera saker där han anser att det blir tydligt att balansen mellan behov och resurser är skev.
– Vi säger att vi behöver en ny akutmottagning. Men vi får bara 40 miljoner för att bygga om den befintliga. Då står vi här med samma ombyggda översminkade lokal som vi haft de senaste 30–40 åren. Samma sak med vårdplatserna. Nu har vi en akutmottagning som är överbelastad med 90 eller 100 patienter, och när vi säger att det är patientosäkert så händer ingenting. Man säger att man vill öppna fler vårdplatser, men vi står vi plus/minus noll, säger han.
Han tycker att politikerna borde tala klarspråk och säga att de skattepengar man har inte räcker till den vård sjukhuset ska producera, och antingen höja skatten eller minska på uppdraget.
Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen, säger att akuten varit fortsatt hårt belastad under våren.
– Även om vi öppnat vårdplatser och närvårdsplatser så har det inte fått önskad effekt. Tittar man på siffrorna är det fortsatta svårigheter med att patienter blir kvar på akutmottagningen.
Ser du något som visar att situationen är på väg att bli bättre?
– Mycket handlar om prognoserna för antalet vårdplatser framåt. Jag har ingen klar bild av hur det kommer att se ut i höst.
Har ni på akuten lyckats lösa sommarbemanningen?
– Inte helt och hållet. Vi har fortfarande ett 60-tal arbetspass som inte är bemannade. Vi frågar sjuksköterskor inom slutenvården och om medarbetare vill flytta sina semestrar. Viss administrativ personal, som är sjuksköterskor, kommer in och jobbar och vi kontrakterar hyrsjuksköterskor. Men vi är inte i mål än, säger Viktor Ekström.
Oscar Ansjö stannar till slutet av augusti för att inte sätta sina kolleger på pottan under sommaren. Men efter sin sista arbetsdag har han inget nytt jobb att gå till.
– Det hade kanske varit mer strategiskt att hitta ett annat jobb först. Men jag är ganska trygg i att jag får ett jobb någonstans. Annars är det väl en merit att vara Sveriges enda arbetslösa sjuksköterska, säger Oscar Anfält.