Även om solstrålarna flödar i helgen bor vi i ett land där många har solkänslig hud. Enligt en undersökning från Sifo använder endast 76 procent av svenskarna solkräm för att skydda huden mot skadlig UV-strålning. Solkrämer innehåller i dag solreflekterande nanomaterial, det vill säga partiklar som är en miljondels millimeter stora. Men vilka hälsoeffekter en solkräm med nanopartiklar kan få, är inte fullständigt utrett.
– Man vet en hel del om nanopartiklar i solskydd, men vi vet för lite om det är farligt eller inte farligt. Det finns massor med forskning kring hur nanopartiklar påverkar huden och kroppen men forskningen har en bit kvar innan man kan säga något hundraprocentigt om hälsoeffekter, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.
Inom EU är titandioxid den enda godkända nanopartikeln för bruk i solskyddsmedel. Godkännandet är baserat på en undersökning som visade att användandet inte skulle ha några negativa hälsoeffekter på huden.
– De flesta tror att nanopartiklar kan tränga djupt ner i huden och på så sätt skada kroppen, men det är inte det som är grejen. Det jag är rädd för är om nanopartiklarna har fotokatalytiska egenskaper som frigör fria radikaler. När solen lyser på dem skapas olika laddade grupper som innehåller syre, som vätedioxider, vilka kan förstöra celler, säger Maria Strømme.
Men denna egenskap ska enligt henne vara borttagen av flera större tillverkare, men det är inte fullt ut bevisat.
– Det är svårt att blockera de här egenskaperna, och det är mycket hemlighetsmakeri, det är ingen som vill säga hur de har gjort. Vi vet för lite om det här, säger Maria Strømme.
Eftersom forskningen är bristfällig är hennes råd att använda solskyddsprodukter med måtta.
– Som jag ser det är det totalt onödigt att använda vanliga dagkrämer med UV-skydd om du bor i Skandinavien under vintern till exempel. Man ska använda det när det behövs för att man inte ska bränna sig i solen, men ska vara medveten om att det kan finnas en risk med produkterna, säger Maria Strømme.
Huruvida de små solreflekterande beståndsdelarna förekommer i solkrämerna är svår för konsumenterna att ta reda på. I nuläget finns det inga krav på att de ska vara utskrivet i innehållsförteckningen.
– Om det förekommer nanopartiklar ska tillverkaren ha gjort en utredning som visar att det inte innebär en risk för konsumenterna. Om konsumenterna vill veta vad produkten innehåller måste de vända sig till tillverkaren och fråga, säger Monica Tammela, enhetschef för kosmetika och hygienprodukter på Läkemedelsverket.
Först 2013 kommer kosmetiska produkter att förses med nanomärkning.
Osäkra effekter av nya solkrämer
Solen är härlig, men farlig, men en av fyra svenskar väljer att aldrig smörja in sig med solkräm. De kan göra rätt – vilka hälsoeffekter de små partiklarna av UV-blockerande ämnen i krämerna har är inte helt klarlagt.
Foto: Scanpix
Solskydd
Små partiklar reflekterar solen
Ordet nano kommer från det grekiska ordet nanos som betyder dvärg. En nanometer är en miljondels millimeter.
I solskydd finns filtrerande ämnen som både reflekterar och absorberar både UVA och UVB-strålar. Det är främst UVB-strålning som ger solbränna, medan UVA-strålning som tränger djupare ner i huden, kan leda till att huden åldras i förtid.
Skolskyddskrämer inom EU innehåller nanomaterial av titandioxid, eftersom de mindre partiklarna bedöms reflektera solen bättre.
Källa: Läkemedelsverket