Bemanningsföretaget Proffice har en speciell avdelning för life science, det vill säga jobb inom bland annat områdena läkemedel, bioteknik, kemi och teknik. Den är en bra temperaturmätare på arbetsmarknadsläget just nu. För närvarande riktas efterfrågan mer mot att hyra in folk än att anställa. Det konstaterar Kristin Bolund, konsultansvarig på Proffice i Uppsala.
– Konsultsidan är stor vid osäkra tider, säger hon.
Uppsala har gott om utbildat folk som vill jobba inom life science.
– Det är många utan jobb just nu, säger Kristin Bolund, men tillägger att läget kan variera kraftigt. Till och med från vecka till vecka.
Hon bedömer att det går bra för många av Uppsalaföretagen i branschen, men att de som ingår i stora koncerner eller är beroende av större företag för finansiering bromsas av oron på världsmarknaden.
Enligt Kina Gustafson på Arbetsförmedlingen i Uppsala fanns det i Uppsala kommun i går elva lediga jobb inom det naturvetenskapliga området. Arbetsförmedlingen har ingen aktuell prognos över arbetsmarknadsläget för branschen. Kina Gustafson kunde dock konstatera att när Astra Zeneca lade ner sin forskningsavdelning i Södertälje, så märktes det i Uppsala.
– Det kom in fler sökande på samma marknad, säger hon.
GE Healthcare är Uppsalas största privata arbetsgivare med omkring 1 200 anställda. Företaget har inte haft några stora förändringar i antal medarbetare i år, och planerar inte det för resten av året heller.
– Vi rekryterar väldigt lite externt nu. Vi måste vara kloka, och tittar kritiskt på samtliga rekryteringar, säger Sabina Klint, personalchef.
GE Healthcare ingår i den multinationella General Electric-koncernen, med 300 000 anställda. Det speglas i de jobbansökningar som kommer in.
– Vi får otroligt många ansökningar, från jordens alla hörn, säger Sabina Klint.
Trots det är det svårt att få tag på vissa yrkeskompetenser. Speciellt ingenjörer inom till exempel mekanik och elektronik.
Fresenius Kabi, som i Uppsala bland annat har produktion av intravenösa näringslösningar, är inne i en positiv trend. Företaget har för närvarande 707 anställda i Uppsala. Vid årsskiftet var de 692.
– Vi ser ökade volymer från år till år. Det är jättepositivt att kunna ta in mer folk, säger Jessica Forsberg på personalavdelningen.
De flesta som anställts den senaste tiden har varit processoperatörer till produktionen.
– Vi har inte haft problem med att få tag på folk, säger Jessica Forsberg.
Framtidsutsikterna är fortsatt positiva.
– Det här är produkter som alltid behövs, konstaterar Jessica Forsberg.
Q-Med tillverkar implantat för medicinskt och skönhetsbruk, och har i Uppsala omkring 400 anställda och inhyrda medarbetare.
– Det har varit stabilt och ser stabilt ut. Kanske kan det bli någon liten tillväxt. Vi ser positivt på framtiden, säger personalchef Lena Moy.
Q-Med köptes häromåret upp av det franska hudvårdsföretaget Galderma.
– Det innebär att vi har en större portfölj produkter i företaget. En skillnad jämfört med innan är det samarbete vi har inom forskning och utveckling, säger Lena Moy.
Läkemedelsverket, med huvuddelen av sin verksamhet i Uppsala, har ökat antalet anställda och är nu uppe i 740 totalt, jämfört med 687 vid årsskiftet. Ökningen fortsätter.
"Det vi kan överblicka är cirka 10–20 rekryteringar fram till årsskiftet", skriver Stefan Sylvén, HR-specialist på Läkemedelsverket, i ett mejl till UNT.
Till de mest kvalificerade tjänsterna kan det vara svårt att rekrytera, annars inte, uppger han.