Osäker kalkyl för Musikens hus
På måndagen presenterades det slutliga förslaget till Musikens hus i Uppsala. För att projektet ska vara genomförbart måste vi sälja kommunala tillgångar för 200 miljoner kronor, sa Leif Sanner (fp).
En modell av Musikens hus visades på måndagen.
Foto: Rolf Hamilton
Enligt förslaget till konsert- och kongresshus ska det ha en stor sal med 1 125 platser. Därutöver ska det finnas två andra salar för 350 respektive 100 personer.
Ska diskuteras
Byggnaden, som är tänkt att uppföras intill Vaksala torg, blir 37 meter hög och ska få en fasad i ett metalliskt, glänsande material.
Den totala kostnaden beräknas till 529 miljoner kronor. Enligt de kalkyler som projektets styrgrupp tagit fram ska kommunen skjuta till cirka 20 miljoner kronor per år.
Trots att projektet hittills kostat drygt 20 miljoner kronor i projekteringar med mera fattas det avgörande politiska beslutet först i slutet av mars. Innan dess ska de politiska partierna diskutera igenom förslaget ordentligt.
— Utifrån det förslag och de kalkyler som lagts fram tycker jag att projektet har tagit ett steg i rätt riktning, säger Jan-Ove Jerrestål, kommunalråd för folkpartiet som i princip är för projektet men ännu inte fattat ett definitivt beslut.
Sälja tillgångar
Kalkylen innehåller en rad osäkra faktorer. För att inte lånen ska bli oöverstigliga måste kommunen sälja tillgångar i form av fastigheter med mera för 200 miljoner kronor. Sådana försäljningar kan ta flera år att genomföra.
Om fullmäktige säger ja till Musikens hus den 29 mars är byggstarten planerad till november i år. Har kommunen då fått in betydligt mindre än de 200 miljoner kronor man räknat med kommer byggandet ändå att inledas som planerat.
— Det är klart att vi får in 200 miljoner kronor på försäljningar men det kan ta tid. Har vi inte fått in summan till år 2007 när Musikens hus ska invigas kan vi inte stoppa projektet, vi kan ju inte gärna riva det som då byggts, sa John-Erik Thun (s), ordförande i Musikens hus AB, vid måndagens presskonferens.
Förlorar intäkter
Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) tror att det blir besvärligt att få in 200 miljoner kronor netto på de planerade försäljningarna.
— Att sälja tillgångar för 200 miljoner är inte svårt, men att få in en nettosumma på 200 miljoner är betydligt värre.
Gunnar Hedbergs resonemang går ut på att kommunen har vissa tillgångar som ger avkastning. Låt oss säga att kommunen säljer en fastighet som ger en årlig avkastning på 5 miljoner kronor per år så förlorar kommunen samtidigt en motsvarande intäkt.
Han menar att kommunen måste göra sig av med tillgångar för mycket stora värden för att den faktiska behållningen ska bli 200 miljoner.
Kostnaderna kan stiga
Enligt Gunnar Hedberg fanns liknande problem 1996 när kommunen sålde en fjärdedel av Uppsalahem.
— Priset var över en miljard kronor men sen tillkom bland annat skatt och vinner skattmasen den process som pågår återstår bara 200 miljoner kronor till kommunen.
Kommunalrådet Lars O Ericsson (c) befarar att slutkostnaderna blir betydligt högre än de kalkylerade 529 miljonerna.
— Erfarenheter från liknande projekt är att kostnaderna drar iväg. Jag räknar med att Musikens hus kan komma att kosta ytterligare 100-200 miljoner kronor.
— Detta sker samtidigt som kommunen inte kan ge barnen ordentliga skolböcker och inte har råd att spola isbanor. Som politiker vill man knappt se kommunmedborgarna i ögonen längre.
Fotnot. De partier som hittills uttalat sitt stöd för Musikens hus är (v), (s), (fp) och (kd). De partier som ställt sig avvisande eller avvaktande är (mp), (c) och (m).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!