Öronläkare vill inte nyetablera i Uppsala

Efter UNT:s artiklar om ÖNH-vården i Uppsala har landstingsledningen kallat till möte för att se över den allvarliga situationen. Öronläkares bristande intresse för att nyetablera samt regelverkets utformning är saker som ska diskuteras.

Vivianne Macdisi (S).

Vivianne Macdisi (S).

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-03-21 09:37

I nuläget har ingen ansökan om nyetablering av ÖNH-mottagningar i Uppsala inkommit. De redan etablerade öronläkarna tror att det nya regelverkets utformning kan vara orsaken.

– Detta är ett stort problem och jag skulle verkligen rekommendera landstinget att se över vårdvalsavtalets regelverk. Längre avtalstid samt högre ekonomisk ersättning är en förutsättning för att fler ska kunna starta mottagningar, sa Mats Engström i UNT:s reportage i oktober angående bristen på mottagningar i Uppsala.

Det finns en stor risk att många patienter kommer att få söka vård utanför Uppsala när Mats Engström på Läkarhuset snart kommer att vara den enda kvarvarande privata ÖNH-mottagningen i Uppsala. Landstinget har avtal med tre privata ÖNH-mottagningar i Enköping och Västerås.

Vivianne Macdisi (S) landstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen menar att detta är ett problem som kan uppstå om man väljer att privatisera specialistvården. Oppositionen införde vårdvalet under förra mandatperioden.

– Vi är för valfrihet inom primärvården men små enheter som specialistvården är sårbar som till exempel när en läkare går i pension, säger Vivianne Macdisi.

Hon tror inte att lösningen ligger i att redan etablerade läkare startar egen verksamhet.

– Bristen på öronläkare kvarstår om en etablerad öronläkare på Akademiska sjukhuset slutar för att öppna en egen verksamhet. Antalet besökstider blir inte fler eftersom det då blir brist på Akademiska i stället, säger Macdisi och fortsätter:

– Det vi måste arbeta för är att rekrytera och utbilda nya öronläkare.

Oppositionens landstingsråd Nina Lagh (M) menar att det tar för lång tid att endast utbilda nya öronläkare. Hon är mer självkritisk och anser att vårdvalet bör utvärderas.

– Vi måste titta på vårdvalet och hur det är utformat. Vad är det som gör att det inte är attraktivt för öronläkare att nyetablera under dessa förutsättningar?

Hon tror att regeringens motstånd till vårdvalet, trots att de har valt att behålla det, har gjort att aktörer känner sig mer osäkra.

UNT har blivit informerade om att landstingsledningen, efter UNT:s rapportering, har kallat till ett möte i dag, måndag, för att se över den allvarliga situationen inom ÖNH. Politiker, tjänstemän samt representanter från Akademiska sjukhuset ska medverka.

– Vi ska titta på detta utifrån i dag och i ett långt perspektiv. Jag är öppen för alla förslag för att lösa den här allvarliga situationen samt även se över regelverket, säger Vivianne Macdisi men påpekar:

– Det är viktigt att vi kan hålla oss inom budgeten. Kostnaderna får inte skena i väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!