Pontus Larsson, är en av de fyra fastighetsägare, som blivit uppmanad av Försvarsmakten att inte dricka vattnet från sin egen brunn.
– De ringde upp på lördagen i förra veckan och berättade att det var förhöjda halter och uppmanade oss att inte dricka vattnet, säger han.
Pontus Larsson berättar att han nu vill säkerställa hur pass farliga nivåer det rör sig om. Han har inte sett några officiella mätresultat från provtagningen utan bara fått en muntlig dragning att det handlar om nivåer som ligger mellan fem och tio gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Familjen har tre barn som också druckit av vattnet.
Hur tänker du kring att de ringer en lördag och säger att ni omedelbart ska sluta dricka vattnet?
– Det är klart man blir orolig. Vi har bott här i 15 år och druckit vattnet, säger Pontus Larsson.
En av dem som fått sitt vatten provtaget, men inte fått något besked om att det är förhöjda halter av pfas i vattnet är Torsten Andersson.
– Jag tolkar det som att man än så länge kan vara lugn, säger han.
Mellan Ärna och hans fastighet ligger Fyrisån, vilket Torsten Andersson ser som ett skydd.
– Vi har heller inte behövt borra så djupt för att få vatten, vilket borde minska risken, säger han.
Brunnarna vid de fyra fastigheter där man uppmätt förhöjda halter ska nu provtas igen för att säkerställa halterna i vattnet. Dessutom ska det inhyrda konsultföretaget ta vattenprover också från andra fastigheter i närheten som inte ännu provtagits. Därför går det inte att säga hur många som är drabbade och hur stort område som det handlar om.
Totalt handlar det om 28 brunnar som provtagits i den första omgången, enligt Kristoffer Olofsson, kommunikationschef vid Ärna.
Varför har man ansett att det var så akut att informera dem som hade förhöjda halter i sitt vatten att man ringde dem på en lördag?
– Bedömningen var att man ville informera så fort som möjligt för att vara tydlig med de värden man fått fram. Men jag har full förståelse för att det skapar oro, säger Kristoffer Olofsson.
Ett parallellfall till pfas-halterna i brunnarna vid Ärna är det fall som drivits av boende runt flygflottiljen i Kallinge utanför Ronneby i Blekinge. De boende stämde det kommunala vattenbolaget för att de fått förgiftat vatten i sina kranar. Där handlar det dock om mycket högre halter av pfas än de som nu uppmätts vid Ärna.
Pontus Larsson säger dock att han inte pratat med sina grannar om möjligheterna för de närboende att stämma Försvarsmakten för de förorenade brunnarna.
Sedan tidigare driver Uppsala Vatten en process mot Försvarsmakten om förhöjda pfas-halter i Uppsalas dricksvatten. Föroreningarna har lett till att Uppsala Vatten har tvingats installera dyra filter i vattenverket vid Bäcklösa i södra Uppsala. Mark- och miljööverdomstolen dömde Försvarsmakten att betala kostnaderna för att rena vattnet. Men målet har överklagats till Högsta domstolen som ännu inte beslutat om fallet får prövningstillstånd.
Björn Gullefors, bolagsjurist på Uppsala Vatten, säger att det är för tidigt att säga om de nya uppgifterna om förorenade brunnar i närheten av Ärna kommer att användas i den pågående rättstvisten.
– Vi har inte hunnit göra en rättslig bedömning av det än. Men vi har heller inget behov av att föra in nya uppgifter i det här skedet. Vi har vunnit i mark- och miljööverdomstolen och nu väntar vi bara på beslut om det blir prövningstillstånd eller inte i Högsta domstolen, säger han.