Orolig tid för bi- och getingallergiker

För många tusen svenskar som inte tål bi- eller getinggift är sommarsemestern mer en tid av oro än av avkoppling. För dem kan ett stick i värsta fall utlösa en livshotande reaktion.

Uppsala2003-07-02 00:00
I Sverige dör en person per år efter att ha blivit bi- eller getingstungen.— Men även om bi- eller getinggift kan åstadkomma nog så otrevliga lokala reaktioner i huden är det inte själva gifteffekten som är farlig. Det farliga är om giftet utlöser en allmän allergisk reaktion, säger docent Gunnemar Stålenheim vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Enligt en nyligen gjord stor europeisk studie kring astma och allergier är nästan var tionde vuxen person allergisk mot bi- eller getinggift, de flesta förmodligen utan att ens veta om det.
— Det är dock bara en mindre del av dem som skulle få en riktigt svår reaktion om de blev bi- eller getingstugna. Av dem som haft riktigt svåra reaktioner på stick är det omvänt bara omkring hälften som får det om de på nytt blir bi- eller getingstugna, säger Gunnemar Stålenheim.

Adrenalinsprutor
Svåra allergiska reaktioner på bi- eller getingstick kan vara svullnader i andningsvägarna och blodtrycksfall eller nässelutslag över stora delar av kroppen.
— De som haft någon sådan reaktion på bi- eller getingstick bör förses med adrenalinsprutor, kortisontabletter och så kallade antihistaminer att ha i beredskap om de på nytt skulle bli stugna, säger Gunnemar Stålenheim.
För en del av dem kan också "vaccinering" med renat bi- eller getinggift bli aktuell.
Vid lung- och allergikliniken, som är Uppsala läns enda center för sådan behandling, får i dag 17 personer med getingallergi och två personer med biallergi sådan behandling. Akademiska sjukhuset var för övrigt först i landet att ta upp metoden att vaccinera getingallergiker med renat getinggift.
En vaccinationsbehandling pågår som regel under tre år. Under de första månaderna, då dosen trappas upp, ges en giftspruta ungefär varannan vecka. Därefter ges en sputa var sjätte vecka.

Effektiv behandling
— Behandlingen är mycket effektiv, minst 90 procent av patienterna har nytta av den. Effekt ses redan under den första säsongen, men avbryts behandlingen då finns risk för att allergin snabbt kommer tillbaka, säger Gunnemar Stålenheim.
Även för personer som inte är allergiska är förstås bi- eller getingstick obehagliga och kan ibland ge upphov till rejäl svullnad och smärta kring platsen för sticket.
Den som inte är allergisk tål dock stora mängder gift, såväl av det svagare bigiftet som av det starkare getinggiftet.
— Själv hade jag en patient som fick hundratals getingstick när han av misstag körde en häcksax rakt in i ett getingbo. Han kom in akut och var förstås påverkad, men han förlorade aldrig medvetandet, berättar Gunnemar Stålenheim.

Var uppmärksam
Uppmärksamhet, till exempel att se upp med att låta saft stå utomhus, är A och O för att skydda sig mot getingar och getingstick.
— Andra råd är att undvika parfymer och rakvatten som kan locka till sig getingar. När man klär sig kan man också tänka på att getingar gillar och dras till ljusa starka färger, säger Gunnemar Stålenheim.

Badda med vatten eller alsolsprit


Även för dem som inte är allergiska brukar bi-, broms- och getingstick göra ordentligt ont och ge besvär med klåda opch sveda.
Klådan och svedan kan lindras genom att badda med kallt vatten eller alsolsprit. Lokalbedövande Xylocain-salva kan både lindra klådan och ge smärtlindring.
För att undvika att klia direkt på platsen för insektssticket, vilket kan ge upphov till ett infekterat sår, kan man sätta på en häfta eller ett plåster.
Källa: Tidningen Apoteket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om