Uppsala Vatten hävdar att den nya metoden är säker.
Vem går och funderar på hur avloppsbrunnen i trädgården mår, den ska väl bara fungera? Men Conny Nordling och Rune Lundström i byn Sämjesta utanför Rasbo har börjat tvivla sedan det kommunala bolaget Uppsala Vatten infört en ny metod att tömma trekammarbrunnar.
– De har alltid tömt hela brunnen. Nu tömde de bara första kammaren. När jag frågade varför de inte tog den andra så sade chauffören att de bara ska inspektera och tömma den om det behövs. Det här innebär ju att slammet i brunnen kan komma ut i vår infiltrationsanläggning och förstöra den i förtid. Det kostar massor att anlägga en ny, säger Conny Nordling.
Hanteringen sker inte bara i Sämjesta. Det finns runt 10 000 enskilda av lopp i Uppsala kommun. De flesta har någon form av brunn som måste tömmas en gång om året. Få är medvetna om problemet tror Conny Nordling. Själv stod han på sig och krävde tömning av hela brunnen. Och efter ett antal telefonsamtal så fick han det.
Grannen Rune Lindström uppmanades att själv köpa en tömning om han inte var nöjd. Det gjorde han. Men det kostade honom drygt 3 800 kronor. Han försökte få Uppsala Vatten att betala räkningen. Men fick bara lite över 625 kronor.
– Det svider hårt. Jag är en gammal man. Det är oförskämt, säger han.
Enligt Conny Nordling är fastighetsägarna själva skyldiga att se till sina brunnar.
– Men Uppsala kommun har monopol på jobbet och de gör det inte som man ska. Men hur många vet om det? Det var en händelse att vi fick se hur det går till. Jag tror att det här handlar om att tjäna pengar för Uppsala Vatten, säger han.
Det gör det delvis också. Enligt renhållningschef Mikael Persson har nyordningen införts i år för att Uppsala vatten ska slippa höja sina taxor. Genom att bara tömma en brunn så minskar transporterna. Det blir billigare och är bra för miljön.
– Men det ställer naturligtvis högre krav än tidigare på den entreprenör som utför hanteringen, säger han.
Uppsala vatten har infört de nya tömningarna bland annat efter att ha tittat på vad andra kommuner gör. Mikael Persson vill inte kalla det en test.
– Den utredning som gjorts visar att det ska fungera. Men vi kommer naturligtvis att utvärdera. Skulle det visa sig att den här typen av tömning inte fungerar så får vi tänka om, säger han.
Risken att slam kommer ut i infiltrationen anser han är liten.
– Om man gör en felaktig tömning så kan partiklar naturligtvis hamna där. Det är riktigt. Men är det slam och partiklar kvar så tömmer vi brunnen.
Fastighetsägarna är oroliga. Kan du garantera att er nya metod fungerar?
– Vi ska alltid utföra en korrekt tjänst vare sig det handlar som sophämtning eller slamtömning. Jag kan tycka att vi skulle ha gått ut med mer information till fastighetsägarna, säger Mikael Persson.
Fler än Rune Lindström och Conny Nordling har hört av sig. Vissa har fått en extra tömning. Men det är engångsinsatser.
Rune då, kommer han att få tillbaka sina pengar?
– Nej. Det är inte någon tjänst som vi beställt, säger Mikael Persson.