Oro på gott och ont
Tydlig information förmedlad på ett förtroendeingivande sätt. Så mildras bäst den oro många känner vid händelser som spridningen av den nya influensan. Men oron gör också att vi skyddar oss. Det säger forskare vid Uppsala universitet.
Det här har blivit tydligt under rapporteringen om den nya influensan, men är ett känt fenomen från studier av kriser, sjukdomsutbrott och liknande. Många oroliga ringer nu till landets sjukvårdsupplysningar för att fråga om de kan ha drabbats av influensan, andra tänker inte ens vaccinera sig.
- I grunden handlar det här om vår inställning till död och sjukdom. Det som hotar friheten från det onda tenderar att ge oss mycket oro, särskilt om det finns ett mått av slump med, om det är någonting som är svårt att ha kontroll över själv, och om symtomen är ospecifika, som i fallet med den nya influensan, säger Per-Olof Michel, överläkare vid kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
Han tror att religionen har betydelse för vår oro. Oron ser nämligen olika ut i olika delar av världen.
- I västvärlden i allmänhet och kanske i Sverige i synnerhet är död och sjukdom inslag i livet som vi verkligen inte vill se. Och sedan kristendomens roll blivit mindre och samhället sekulariserats, lämnas människor ensamma med frågorna om sjukdom och död. I andra religioner, med en annan syn på döden, är det annorlunda. Det såg man exempelvis efter tsunamin, säger Per-Olof Michel.
Risken är att människor mår dåligt av oron, eller till och med drabbas av panik, och att sjukinrättningar överhopas av oroliga som vill vara säkra på att få vård.
- Men paniken ligger långt bort och är ändå ett ganska osannolikt scenario för de flesta, säger Per-Olov Michel.
För samhället gäller att tänka noga på hur man sprider information för att minska oron.
- Fakta är viktigt. Men det räcker inte. För att människor ska ta åt sig ett budskap spelar det roll vem som ger budskapet och hur, det måste vara förtroendeingivande. Men jag tycker att såväl samhället som medierna har skött sig utomordentligt i rapporteringen om influensan, säger Per-Olov Michel.
Oro är dessutom inte bara av ondo.
- Rimlig oro, byggd på fakta, driver dig till att skydda dig bättre, sköta hygienen eller vaccinera dig. Att säga, som jag hört här och där, att man inte vill vaccinera sig för att det "också kan ge sjukdomar", ser jag bara som ett sätt att distansera sig och inte ta faran på allvar, säger Per Olof Michel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!