Oro över borttagna rehabplatser

"Vad kommer hända med våra patienter?" Oron är stor bland vårdpersonalen på Svartbäcksgården, sedan kommunen bestämt sig för att omvandla rehabplatser till korttidsboende.

Uppsala2017-04-18 10:05

Karoline Söderlind och Christina Låftman är båda arbetsterapeuter på Svartbäcksgården. De fick inte höra något om beslutet förrän några timmar innan det togs.

– Vi har fått höra att cirka 10 anställda ska få gå och att det ska sparas 4,7 miljoner kronor, säger Karoline Söderlind.

Svartbäcksgården har idag 58 vårdplatser, varav hälften är för korttidsvård och hälften specifik intensiv rehabilitering. Detta kommer göras om och alla vårdplatserna blir då korttidsvård, enligt Äldrevårdsnämndens beslut den 23 mars. Istället läggs ansvaret på landstinget.

– Vi tar redan ansvar på den grundläggande nivån som kommunen ska ta och har rehab på alla våra korttidsplatser, men vi behöver titta på om vi har tagit för stort ansvar för gruppen med specifik intensiv rehablitering, säger Lena Söderman, handläggare för ärendet.

Hon berättar att kommunen har tittat på kriterierna för omvårdnadsbehovet. Hon tror att ändringen snarare kommer innebära en mer jämlik vård än tvärtom.

– Vi tror att fler kan få rehab i hemmet eller få en korttidsplats istället, säger hon.

Varken Karoline eller Christina tror att detta är möjligt och är orolig över att patienterna kommer komma i kläm med mindre personal. Likaså finner de det oroväckande att en risk- och konsekvensanalys inte gjordes innan beslutet fattades, utan efter.

– De har ju redan dragit ner på personal. Vi kommer inte kunna ge patienterna den rehabilitering de behöver om det ska skäras ner ytterligare, och vi har skyldighet att alltid sätta patienten först, säger Christina Låftman.

Hur det kommer se ut för personalen kan varken kommunen eller Svartbäcksgården svara på i dagsläget.

– Vi behöver se vilken typ av rehabilitering som faktiskt ska utföras här innan vi vet vad vi behöver göra, säger Taha Baroudi, verksamhetschef på Svartbäcksgården.

Åsa Himmelsköld, hälso- och sjukvårdsdirektör på Landstinget, är inte orolig.

– Vad jag har förstått så är det inte specialiserad rehab de har just nu, så nu kommer alla få rätt till lika rehab. Självklart är det viktigt att ha en bra dialog med kommunen så att överläggningen sker bra och att inga patienter kommer ramla mellan stolarna, förklarar hon.

– Vårdpersonalen kommer att få ännu mer att göra än de redan har. Likaså hemtjänstpersonalen, som också gjort en riskanalys av det här. Det värsta är att man inte har en plan för de här patienterna. Vi personal kan alltid söka nytt jobb, säger Karoline Söderlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!