Oro och ilska över indragna taxiresor för hörselskadade barn

Besked om att dra in taxiresorna till och från förskolan för hörselskadade barn i Uppsala har skapat oro och ilska.- Kommunen kan inte dra åt svångremmen hur som helst, säger Marina Dahlén, mamma till hörselskadade Thea.

Uppsala2005-11-14 00:00
I början av året meddelade kommunen att taxiresorna ska dras in för barnen från Uppsala kommun som går på Trädets hörselförskola i Årsta.
- Trädet är den enda förskolan för hörselskadade barn i kommunen. Barn med de här problemen måste vistas i en miljö där andra barn och personal också talar teckenspråk för att få en bra språkutveckling. Att dra in resorna är diskriminering, säger Lars Persson, ombudsman på Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala.
I dag åker tre barn som bor i kommunen taxi till och från förskolan. Familjerna har ansökt om uppskov och lovats taxiresor fram till årsskiftet.
Samtidigt som familjerna som tidigare haft sin taxiresor betalda beviljats uppskov, har två familjer med barn som började i augusti nekats hjälp.

Flytt innebar långa resor
En av familjerna är Marina Dahlén och Niclas Jonsson som bor i Luthagen med treåriga dottern Thea och hennes två syskon. Nyligen upptäcktes att Thea är svårt hörselskadad. Därför flyttades hon till Trädets förskola. Bytet innebar långa resor.
- Men vi fick ingen möjlighet till taxiresor, trots att de andra hade det. Det om något är väl diskriminering, säger studenten Marina Dahlén som blev tvungen att köpa bil. I dag tar bara lämningen av Thea och hennes två syskon ungefär en och en halv timme.

Tänkt om
Åsa Karle som är chef för förskolans resursenhet påpekar att kommunen inte har någon skyldighet att erbjuda skjuts till förskola. Därför bestämde förskolans ledningsgrupp att spara in på reseersättningarna. Men när UNT talar med henne berättar hon att de tänkt om och precis ändrat reglerna.
- Efter nyår ska de som har behov av taxiresor få ansöka om det, säger hon.
Beslutet är så nytt att föräldrarna ännu inte hunnit få reda på det. Exakt vad som ska krävas för att beviljas taxiresor är inte heller klart.

UNT: Vad är det som fått er att ändra beslutet?
- Vi ändrade det eftersom vi inte kan erbjuda teckenspråk någon annanstans.

UNT: Varför undersöktes inte det innan beslutet togs?
- Det är lätt att vara efterklok, vi trodde att vi skulle vara tvungna att göra den här besparingen och tyckte att det var viktigt att föräldrarna fick besked i god tid. Men ibland är det viktigt att fundera flera gånger, säger Åsa Karle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!