Förra veckan kom det andra antagningsbeskedet till de som sökt högskolestudier. Det är också det slutgiltiga från Universitets- och högskolerådet (UHR) - härefter sker eventuella reservantagningar internt på institutionerna. Systemet kan verka snårigt och inte alla har kännedom om hur antagningen fungerar, säger Lena Säterberg, som är studie- och karriärvägledare vid Uppsala universitet.
– Efter helgen hade vi 130 olästa mejl i inkorgen.
Många som mejlar och ringer till enheten för studie- och karriärvägledning undrar vad som gäller vid reservantagning. En del har fått höra att någon med sämre gymnasiebetyg gått före i kön.
– Sökande placeras i olika kvoter. Ett visst antal platser tillsätts via betyg, andra via högskoleprovet. Om en plats blir ledig kan bara någon från samma kvot få den. Det vet inte alla.
En annan vanlig fråga så här års är vad man gör om man har glömt att tacka ja till en utbildningsplats i tid. Svaret är dessvärre oftast nedslående.
– Vissa utbildningar har öppet för sen anmälan, men man hamnar sist i kön av alla reserver om man först kommit in men inte tackat ja. Så det är väldigt viktigt att svara i tid, i dag finns inga genvägar till universitetet.
Många kontaktar också Lena Säterberg för att de inte har blivit antagna till den utbildning de sökt. Då försöker hon hjälpa till att hitta alternativ.
– Det finns ofta andra möjligheter än att gå ett program. Man kan läsa fristående kurser för att sätta ihop en egen examen, och har man tur finns det någon som har öppet för sen antagning.
I år har även påfallande många föräldrar ”smygringt” åt sina vuxna barn och undrat varför de inte kommit in på någon utbildning, eller velat ha råd om hur de ska bli motiverade att söka till universitetet.
– Vi gör vårt bästa för att dämpa oro, ge hopp och sprida information.
Lena Säterberg beskriver sin roll som spindeln i nätet. Hon skickar ofta studenter vidare till studievägledarna på respektive institutioner och möter hon någon som mår riktigt dåligt över sin situation blir hen hänvisad till Studenthälsan eller Studentprästerna.
– Det bästa med jobbet är när man kan se att man faktiskt lyckats tända ett ljus hos någon som varit på väg att ge upp, säger Lena Säterberg.