I förra veckan varslades 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen. I Uppsala län kommer det med stor sannolikhet bli kontoren i Gimo och Enköping som försvinner.
LÄS MER HÄR:
– Bakgrunden är den budget som tidigare röstades igenom i riksdagen och som nu gäller, säger Emelie Preinitz, chef för Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Parallellt med denna process har de privata aktörerna under senare år fått färre uppdrag av Arbetsförmedlingen än tidigare, på grund av minskade anslag till köp av tjänster. Det har lett till att flera coachningsföretag står med en ganska liten organisation kvar – lagom till att de enligt januariavtalet mellan S, MP, C och L ska få ansvaret för direktkontakten med de flesta arbetssökande.
Farhågor finns nu om att arbetssökande kommer i kläm när Arbetsförmedlingen ska organiseras om i snabb takt.
Uppsalabon Maria Mattsson Mähl, grundare av matchnings- och utbildningsföretaget AlphaCE, håller med om att risken finns. Samtidigt ser hon tecken på att politikerna vill lösa frågan snabbt.
– Vi får se vilka anslag och omfördelningar till Arbetsförmedlingen som kommer i vårpropositionen och kompletteringsbeslutet. Det enda vi kan göra nu är att stå redo och att prata med politikerna om situationen, säger Maria Mattsson Mähl.
Samtidigt är hon nöjd med att bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är väldigt tydlig med att omställningen ska genomföras.
– Det är skönt att det nu verkar finnas en konsensus bland dem som styr om hur man vill att Arbetsförmedlingen ska organiseras. På så sätt är det lättare nu när det finns en stabilitet politiskt, säger Maria Mattsson Mähl.
Emelie Preinitz, på Arbetsförmedlingen, säger att de än så länge inte har fått några detaljerade besked om vad mer som ska läggas ut på de privata aktörerna. De vet inte hur tjänsterna och ersättningsmodellerna ska se ut eller vilka arbetstagare som ska få ta del av dessa.
– Men det är bra att vi kan samarbeta med företag som är specialiserade inom olika områden. Januariavtalet har samma inriktning som vi har arbetat mot i flera år, skillnaden är att vi nu behöver snabba på den processen, säger Emelie Preinitz.
Både hon och Maria Mattsson Mähl har trots tidsbristen en stark vilja att klara omställningen.
– Det är viktigt att vi klarar av det här tillsammans så vi står rustade nu när lågkonjunkturen kommer, säger Maria Mattsson Mähl.
Emelie Preinitz säger att deras mål är att bli en så effektiv myndighet som möjligt.
– Vi ska självklart prioritera vårt nya uppdrag. Vi ska också titta på hur vi kan bli en så professionell partner som möjligt. Historiskt har det ofta varit problematiskt för våra leverantörer att veta vad som gäller, säger Emelie Preinitz.