Smådjursklinikens akutmottagning SLU:s universitetsdjursjukhus hanterar akuta sjukfall för exempelvis hundar och katter i Uppsala. Ända sedan i somras har akutmottagningen behövt hålla stängt mellan klockan 22 och 07 på grund av personalbrist. Inför julen är oron stor bland djurägare eftersom det är en period då djursjukvården tenderar bli särskilt belastad.
Susanne Ekstedt äger en kennel där hon föder upp labradorer utanför Uppsala och driver också hunddagis. Hon har sett de reella effekterna av att akutsjukvården inte längre har nattöppet.
– Om du har tur så har Strömsholm öppet, eller någon klinik i Stockholm, men närmaste kan vara 30 mil bort. Jag vet många fall i sommar när hundar dog av ormbett. Ormbett är lätta i vanliga fall, det behövs bara ett serum. Men då hann de ibland inte fram till kliniken i tid och hunden dog.
Efterfrågan på husdjur generellt har också ökat under pandemin, vilket ytterligare försvårar situationen, menar Susanne Ekstedt.
– Vi har en ökad försäljning av hundar och ett ökat tryck på att producera valpar då det finns en stor efterfrågan. Samtidigt är det väldigt otryggt i djursjukvården. Hundägare står utan hjälp om det blir akut.
Maria Engedahl är direktör för universitetsdjursjukhuset, UDS. Hon säger att 2021 varit ett särskilt svårt år när det kommer till djursjukvård i Sverige på grund av att de höga sjuktalen och det ökade antalet människor som skaffat husdjur under pandemin.
– Vi har för ont om folk, och de vi har har varit sjuka först i corona och nu i influensa, så det är framför allt sjukdom som har gjort den största skillnaden, säger hon.
Hon pekar också på det mer övergripande problemet med veterinärbrist i landet, och säger att de från SLU:s sida har lyft frågan för politikerna på riksnivå:
– Det här har ju uppmärksammats i branschen i flera år, och SLU har ju utbildat så många som riksdagen har gett oss pengar att utbilda. Men vi har också sagt att det inte är nog.
Från regeringens sida görs nu en satsning som innebär att SLU kan ta emot ett större antal veterinärstudenter inför nästa hösttermin. Men i närtid är det svårt att ge någon prognos för hur länge akutmottagningen kommer tvingas fortsätta ha stängt nattetid, säger hon. Sjukläget hos personalen framöver spelar stor roll.
Kan det handla om flera år innan det öppnar igen?
– Vi vill öppna akutmottagningen så fort som möjligt och det är inte många år bort. Veterinärbristen är ingenting vi kan bygga bort snabbt, under tiden håller vi på att se över hur vi ska organisera verksamheten framöver, det handlar bland annat om att diskutera vår uppdrag och om vi kan förändra de prioriteringar vi gör.
Vad ska man då göra som djurägare om man hamnar i en situation där djurakuten är stängd i jul?
– Vi samarbetar med våra kollegor på privata kliniker, det kan vara någon annan som har öppet när akuten på smådjurkliniken har stängt, då kan man vända sig dit. Det finns också djursjukvårdsaktörer på nätet man kan vända sig till.
Hon säger också att de ställer extra krav på djurägare att vara extra förberedda i jul.
– Man får kolla upp vilka kliniker som är öppna på förhand, och så finns det flera nätaktörer som har öppet, man får förbereda sig innan med en lista på vilka man kan ringa. Är det inte öppet hos oss, så ringer man en nätaktör.