Oro hos japanska utbytesstudenter

I ett studentrum på Ekebyvägen i Uppsala sitter några japanska utbytesstudenter och viker små, små fåglar av tunna pappersark. De pratar om sin oro men också om återuppbyggnaden av Japan efter den senaste veckans katastrofer.

Nozomi Shinohara, Kaya Hamamoto, Reiko Oshima och Yusuke Ikeda.

Nozomi Shinohara, Kaya Hamamoto, Reiko Oshima och Yusuke Ikeda.

Foto: Elin Larsson/UNT

Uppsala2011-03-17 22:07

De berättar att de små origamifåglarna ska de ge till människor som skänker pengar under lördagens insamling på Stora Torget och vid Centralstationen i Uppsala. Insamlingen är organiserad av den japanska gruppen i Uppsala och Rädda Barnen.

En av utbytesstudenterna, Reiko Oshima, var faktiskt hemma i Japan under jordbävningen, för hennes syster skulle gifta sig.
– Men min hemstad är i södra Japan. Jag såg tv-bilderna från jordbävningen och det kändes helt overkligt. Först trodde jag att det var ett skämt, berättar hon.

I tisdags kom hon tillbaka till Uppsala men overklighetskänslorna fick hon med sig i bagaget. Värre var det för Nozomi Shinohara, som annars studerar sociologi i Sendai i nordöstra Japan. Hon berättar om tre dagar av oro, när hon inte kunde få kontakt med sina vänner alls. Först under torsdagen fick hon veta att de hade räddat sig upp på en höjd under tsunamin och sedan lyckats ta sig söderut, till sina respektive hemstäder.
– De är utmattade men mår bra. De säger att de har skuldkänslor för att de klarat sig och det är en känsla jag delar. Här i Sverige har jag både mat, vatten och värme, till skillnad från många i Japan, säger hon och rösten bär henne inte riktigt.

Hon berättar att hon frågat sin mamma om hon ska komma hem för att hjälpa till, men mamman har sagt att det är bra att hon är på en trygg plats så att mamman inte behöver oroa sig för henne.

Yusuke Ikeda är från Tokyo och berättar om hur hans anhöriga visserligen har klarat sig bra, men att Tokyos transportsystem är helt paralyserat och att folk inte kan ta sig till sina jobb. Oron är också stor för vad de utsatta kärnkraftverken kan ställa till med. Men ändå försöker man ha ett slags vardag.
– Jag läser ekonomi och egentligen är den här tiden på året som studenter som har fått ut sin civilekonomexamen söker jobb. Men ingen vet hur det kommer att gå för dem, det finns liksom inga arbetsplatser att söka ekonomjobb på just nu.

Den lilla gruppen talar också om att detta kanske kan bli en bra möjlighet för Japan att byggas upp igen, till ett mer säkert och miljövänligare samhälle.
– Vi får inte sluta att studera för att detta har hänt. Vi få inte glömma att vi har ett gyllene tillfälle som utbytesstudenter att lära känna andra människor och kulturer och få erfarenheter som vi kan ta med oss hem igen, säger Reiko Oshima.

Fak
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om