Oro för sämre veterinärutbildning
Två nya djurutbildningar inrättas vid SLU nästa år. Det har styrelsen beslutat. Samtidigt växer oron för att de pågående personalminskningarna vid Lantbruksuniversitetet ska ge en sämre veterinärutbildning.
- Vi har redan sett att nyutexaminerade veterinärer behöver betydligt mer praktisk handledning än tidigare. Att smådjursjouren lägger ned sin nattverksamhet är ytterligare en försämring.
- Veterinärutbildningen får inte bli rent teoretisk. Det går inte att läsa till veterinär. Studenterna måste ha mycket praktisk träning för att kunna jobba självständigt när de är färdiga, fortsätter Johan Beck-Friis.
- Visserligen är veterinärutbildningen betydligt mera teoretisk i andra länder. Men där krävs i gengäld allmäntjänstgöring efter examen för att få arbeta som veterinär.
Undervisningen
I en färsk TT-intervju har SLU:s personalchef Thomas Persson sagt att SLU kommer att ha förhållandevis många lärare per student även efter de pågående uppsägningarna, eftersom många som sägs upp är forskare. Han tror därför inte att undervisningen kommer att drabbas.
Men denna försäkran lugnar inte Johan Beck-Friis.
- Jag vill verkligen stryka under de farhågor som Marie-Louise Danielsson-Tham framförde i samma TT-intervju. Hon är professor i livsmedelshygien vid SLU och hon befarar att neddragningarna kommer att drabba framtidens veterinärer, som får en sämre utbildning och mindre handledning.
Husdjursvetenskap
De nya djurutbildningar som startar nästa år, är dels ett kandidatprogram i etologi och djurskydd i Skara, dels ett magisterprogram med husdjursvetenskaplig inriktning i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!