Oro för förskolans skog

”Vi har fått nog, vi vill ha kvar vår Sjumilaskog!” skanderar både barn och lärare när UNT besöker skogs­området vid förskolan Sjumilaskogen nära Gunsta. När de gick till skogen en dag möttes de av nedhuggna träd på väg mot sin lekplats.

Byggmaterial. Ebba Hesselgren och Nathalie Bylund drar ett av de fällda träden mot ett stundande kojbygge.

Byggmaterial. Ebba Hesselgren och Nathalie Bylund drar ett av de fällda träden mot ett stundande kojbygge.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-10-04 08:00

Personal, föräldrar och barn på Sjumilaskogens för­skola i Gunsta har alla engagerat sig för skogen de går till varje dag ska få vara kvar. Förskolan bygger mycket av sin verksamhet kring utomhuspedagogik. Så gott som varje dag är de i skogen och bygger­ kojor, lär sig hur man gör om man går vilse och äter blåbär. Men det satsas­ hårt på Gunsta, med 1 400 nya hushåll planerade. Och då kommer­ mark som i dag är skogsmark att behöva användas.­

– För oss är skogen lite som en extra lokal. Jag hoppas att kommunen väger in skogens sociala värden också, säger Maria Back, som är föreståndare på förskolan Sjumilaskogen i Gunsta.
– Tar man bort alla träd blir det inget syre kvar, påpekar Emma Norgren, som går på förskolan.

Det finns ännu ingen detalj­plan för hur skogsmarken ska exploateras. Därför var förvåningen stor över att det börjat röjas i skogen redan­ nu.
– Vi blev lite överrumplade. Vi samlade hela förskolan en dag och berättade att skogen­ kan försvinna. Men det är nog först nu när de sett alla fällda träd som det sjunkit­ in på allvar, säger förskolläraren Linnéa Bujimu.

Maria Forsberg forskar i miljö­rätt vid Uppsala universitet och SLU. Hon bor precis intill skogsområdet och berättar att hon märkte att det började röjas i skogen­ när hon och barnen satt vid frukost­bordet.
– Jag blev väldigt förvånad. Jag har väntat på att kommunen ska inleda en samrådsprocess kring skogen, där vi boende i området får lyfta fram de värden som vi ser finns kopplade till skogen. Nu påbörjades en exploateringsgallring trots att exploaterings­frågan ännu inte är avgjord. Därtill har en ordentlig inventering av naturvärdena inte genomförts, något som en certifierad kommun bör göra när skogsbruksåtgärder sker i skogar med höga naturvärden, säger hon.

I Alsike i Knivsta kommun blev många boende upprörda efter att ett skogsområde plötsligt avverkades innan­ en ordentlig inventering genom­förts.
– Om inte jag råkat se vad som hände här hade kanske samma sak skett här. Det fanns i alla fall i bakhuvudet, säger Maria Forsberg.

Barnen som går på Sju­milaskogens förskola visar­ glatt upp hur de brukar leka i skogen. Inför UNT:s besök har de satt upp bande­roller med slagord i protest mot en kommande avverkning. Men Jonas­ Svensson, exploaterings­ansvarig på kommunen, förnekar att det skulle finnas någon omedel­bar risk att skogen för­svinner.
– Det finns ingen detalj­plan för det här området än, säger han. Innan en sådan är fastlagd kommer området inte att röras, säger han.

Hur länge kommer skogen­ att finnas kvar som den ser ut nu?
– Ett par år i alla fall. Men den här marken är ju uppköpt för att byggas på och det vet de som bor där, säger han.

Du ser inga problem med att det inte informerades mer om den här röjningen?
– Den här röjningen fanns med i vår skogsvårdsplan. Men i efterhand kan jag förstå att det väckte oro hos människor, säger han.

Marken i Gunsta köptes av kommunen i syfte att bygga­ bostäder och det kommer att ligga kvar. Planen är att göra Gunsta till Uppsalas tredje största tätort.
– Vi är inte emot att man bygger men vi hoppas att i alla fall delar av skogen kan bevaras. Att vara i naturen täcker in så mycket av läroplanen, säger Maria Back.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!