Oro för följderna när personligt stöd försvinner i Uppsala
Borttagandet av personliga ombud kommer att försämra situationen för de psykiskt funktionshindrade i Uppsala kommun. Det säger personliga ombudet Murad Güler. Han tror att förändringen kommer att orsaka samhället mer kostnader än besparingar.
Jag känner mig som deras röst, säger Murad Güler som är personligt ombud åt personer med psykiska funktionshinder.
Foto: Robert Berthagen
— Det är fruktansvärt. Då tar de bort det stöd och den hjälp som är så betydelsefull för mig, säger Anna som lider av psykiska besvär.
Hon vill inte framträda på bild men berättar gärna om betydelsen av ett personligt ombud. Hjälpen behöver hon vid kontakter med myndigheter.
Myndighetskontakt
När hennes psykiska tillstånd gör att hon inte orkar med vardagliga, praktiska situationer som att söka bostadsbidrag och sjukpension, finns ombudet Murad Güler där för att stötta, hjälpa, uppmuntra och få "klienten" att tro på sig själv. En del har vårdats inom den slutna psykiatriska vården. Målet är att ombudet ska hjälpa personer med psykiska problem att klara sig själva i samhället och i kontakten med myndigheter.
— Ibland orkar man inte med den där djungeln, säger Anna och beskriver hur jobbigt det är när hon är "under isen" och blir hänvisad i telefon åt olika håll.
Murad Güler har sedan han började jobbet som personligt ombud i januari förra året insett att han fyller en viktig roll för de psykiskt funktionshindrade.
Isoleringen bröts
Vid UNT:s besök visar han ett par brev från "klienter" som har beskrivit hur en liten hjälp från ombudet har betytt stora förändringar i deras liv. Ett av breven kommer från en klient som tidigare isolerat sig i sin lägenhet och som efter hjälpen från ombudet nu kommer ut i samhället ett par gånger i veckan.
Ibland följer Murad Güler med sina klienter på läkarbesök på Akademiska sjukhuset. Somliga klienter upplever att de i den kroppsliga sjukvården inte blir tagna på allvar på grund av sina psykiska problem.
— De tittar i papperen och ser att man har varit på Ulleråker. Då är man utdömd. Jag är inte ensam om den upplevelsen, säger Anna som har haft med sig ombudet som ett stöd.
Humant perspektiv
Murad Güler är orolig för hur det ska gå med hans klienter efter nedläggningen.
— Jag känner mig som deras röst. Särskilt för dem som inte kan framföra sina behov. Vad händer med dem när jag försvinner? Vem bland alla handläggare ska ta över mitt arbete?
Nämnden för vuxna med funktionshinder har redan tagit beslutet om en nedläggning av verksamheten. Men utredningar har fortsatt och ärendet kommer åter att tas upp på måndag.
Murad Güler tror att besparingen på 440 000 kronor snarare skulle leda till en merkostnad för samhället. Om personer med psykiska problem inte klarar sig själva kanske de hamnar inom slutenvården på nytt, menar han.
— Den lilla insatsen kan förändra vardagen för en person. Man ska inte hela tiden tänka på den ekonomiska biten. Det finns en human bit också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!