Oro för att sekretess inom LSS ökar smittspridningen

Uppsala kommun sekretessbelägger uppgifter om vilka LSS-boenden som drabbats av corona. Det oroar personal och anhöriga för smittspridning inom daglig verksamhet.

Den dagliga verksamheten är öppen. Men oron är stor för smitta.

Den dagliga verksamheten är öppen. Men oron är stor för smitta.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Uppsala2020-06-20 07:00

En kvinna som arbetar inom den dagliga verksamheten berättar att personalen inte får någon information om vilka LSS-boenden som drabbats av corona. Det gör att brukare som bor tillsammans med coronadrabbade kan föra smitta vidare när de besöker sin dagliga verksamhet. 

– Det här brukarna kan ofta inte själva berätta om de har coronasymtom. Jag vet fem till sex brukare och tre till fyra ur personalen som har smittats. Kunde vi få veta vilka boenden som har coronadrabbade så kunde vi ju förhindra att smittan sprids till vår verksamhet, säger kvinnan.

Men enhetscheferna sätter stopp. Enligt kvinnan har personalen förbjudits att prata om smittspridningen, även med pressen. Hon vill därför vara anonym.

– Man säger att uppgifterna är belagda med sekretess. Men man behöver ju inte namnge vilka personer som är sjuka. 

Enligt statistik från omsorgsförvaltningen i Uppsala har 36 personer av 3 700 brukare inom LSS smittats av coronaviruset sedan i mars, av dem har tre avlidit. 

– Man vet ju inte om man tar med smitta hem till barn och familj. Flera har sjukskrivit sig av oro för smitta. Jag förstår inte varför den här informationen ska vara hemlig. Alla är mycket upprörda över det som sker, säger kvinnan.

Hon är själv "fruktansvärt rädd" för att bli smittad.

– Vi försöker få information. Men det är locket på, säger hon.

Karin Brolin, avdelningschef för Hälso- och sjukvård inom Uppsala kommun, bekräftar att det råder sekretess inom LSS.

– Jag kan förstå att personal och anhöriga känner oro. Men vi är väldigt styrda av sekretesslagstiftningen och får inte lämna ut uppgifter om enskilda personer. Vi jobbar mycket med att minska risken för smittspridning inom våra verksamheter, säger hon.

Att lämna ut uppgifter anonymt om vilka boenden som har coronasmitta anser hon inte går.

– Vi har väldigt små enheter där våra brukare bor. Det gör att det lätt går att identifiera personer och då är det en risk att vi överskrider sekretesslagstiftningen. I dagsläget kan man ändå komma i kontakt med smittade personer bara man går ut. Så att lämna ut uppgifter om smittade är egentligen ingen lösning på problemet.

Vad är viktigast, sekretess eller smittspridning?

– Det är en svår fråga som vi måste försöka hitta en balans i. Vi behöver arbeta mer med information så att våra medarbetare känner sig trygga på jobbet, säger Karin Brolin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!