Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) är nöjd trots att bara 400 av totalt 1300 medarbetare inom Uppsala kommuns vård och omsorgsenhet har valt att gå upp till heltid.
– Vi hade räknat med hälften så många. Tiden har ju varit väldigt kort. Jag tror att fler kommer att vilja gå upp till heltid när de ser att de scheman och tjänster vi erbjuder fungerar, säger hon.
På vissa arbetsplatser anser många att de inte orkar jobba mer. Det tycker Maria Gardfjell är förståeligt om man är äldre och kanske har jobbat deltid i hela sitt liv - det blir svårt att motivera sig att jobba mer de sista åren.
– Ingen ska ju tvingas att gå upp till heltid. Hela den här reformen syftar till att erbjuda rätt till heltid. Det är de enskilda medarbetarna som avgör hur mycket de vill jobba, säger hon.
Fackförbundet Kommunal anser att ni borde skjutit till mer pengar till de nya heltidstjänsterna?
– Jag förstår inte den kritiken. Det här handlar om att erbjuda scheman och tjänster som gör att människor slipper arbeta deltid. De kostnader som uppstår räknar vi med att tjäna in på minskad sjukskrivning och färre vikarier, säger hon.
Alliansen jobbade också med frågan om heltid under sin tid vid makten. Kommunalrådet Stefan Hanna (C) är dock kritisk till det upplägg som den rödgröna kommunledningen gjort. Han tror kravet att kommunen måste erbjuda heltidstjänster är fel väg att gå. Det fördyrar verksamheten, ökar kostnaden för skattebetalarna och gör det svårt för kommunen att konkurrera med privata vårdföretag.
– Vi anser att konkurrens och möjligheten att välja mellan olika alternativ inom den kommunala verksamheten är mycket viktig. Den försämras på det här sättet. Risken är stor att heltidskravet driver fram fler tjänster med delade turer och det avskyr många medarbetare. Men grundidén är god, säger han.
Mohamad Hassan, kommunalråd för (L), anser att heltidsreformen är en bra jämställdhetssatsning. Men han tror att den kommer att kosta mer och anser att mer pengar borde satsas redan nu.
– Det kan ju vara bättre att fler går upp till heltid så att de inte riskerar att bli fattigpensionärer. För de som inte kan leva på sin pension måste samhället i alla fall hjälpa ekonomiskt. Men jag ser också en risk med att det kan bli fler delade turer. Vi kommer att bevaka hur det här utvecklas, säger han.
Maria Gardfjell kommer nu att sätta sig ned och diskutera med fackföreningarna om vilka nya former av tjänster som kan skapas framledes.