Det är rast för byggjobbarna på Gottsunda centrum och i fikarummet är den givna snackisen att det farliga ämnet asbest kan finnas i luften på deras arbetsplats.
– Ingen gillar väl asbest. Om det kommer ut i luften så berörs alla vi som jobbar här, säger elektrikern Erik Höglund.
Och kollegan Robin Bergholtz fyller i:
– Finns det i luften hos oss inne på bygget så lär det kunna läcka ut till resten av centrumet och dem som rör sig där.
Att det finns asbest i äldre byggmaterial är inget konstigt i sig. Ämnet riskerar att bli farligt först om materialet som asbesten finns i rivs. Därför måste rivning och sanering ske på ett säkert sätt.
– Det sätt som vi har rivit på är olyckligt utifrån väggarnas konstruktion. Det gör att det kan ha kommit ut asbest, säger Cristoffer Högberg som är tekniskt ansvarig för ombyggnaden av centrumet på uppdrag av ägaren Uppsala kommuns Fastighets AB.
Orsaken är att man vid rivningen av centrumets gamla ytterväggar har använt en maskin som av misstag kan ha fått med sig delar av den eternitskiva där asbest kan finnas.
En mätning gjordes därför i torsdags och besked väntas i början av nästa vecka.
– När vi fick reda på det här ändrade vi våra rutiner och nu river vi bara de två första lagren av väggen med maskin. Sedan kapslar vi in det tredje lagret och eternitskivan i plast och river och sanerar innanför plasten, säger Cristoffer Högberg.
Har de som jobbar eller handlar i centrumet anledning att vara oroliga?
– Det kan inte jag bedöma eftersom vi inte fått provsvaren än. Men eftersom det rör sig om en avgränsad byggzon är det inte så sannolikt att centrumets besökare har påverkats. Självklart är vi väldigt ledsna om någon av dem som arbetar med renoveringen har exponerats för något.
Christer Lindström, som är huvudskyddsombud på fackförbundet Byggnads i Uppland, säger att rivningen och saneringen i Gottsunda centrum i stort skett på ett bra sätt. Men att det finns brister.
– Jag har svårt att säga hur allvarligt det är. Men jag hoppas att proverna inte visar på asbest, för då är risken att folk har fått i sig det stor, säger han.
Byggnads har tillsammans med Sveriges Byggindustrier och IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram ett underlag för att hjälpa företag som anlitar asbestsanerare att vid upphandling säkerställa att arbetet görs på ett säkert sätt. På så vis hoppas man att säkerheten kring asbestsanering ska bli bättre.