Oro bland SFI-lärare

Oron är stor bland kommunens SFI-lärare efter beskedet om att privata företag tar över stora delar av verksamheten.- Vi är fruktansvärt besvikna på kommunen, säger SFI-läraren Inger Engler.

Agneta Forsberg, i mitten, och alla andra SFI-lärare fortsätter tills vidare som vanligt. Men oron är stor över hur det ska bli med undervisningen. Här tillsammasn med   Fatima Husen och Ali Sohrabi.

Agneta Forsberg, i mitten, och alla andra SFI-lärare fortsätter tills vidare som vanligt. Men oron är stor över hur det ska bli med undervisningen. Här tillsammasn med Fatima Husen och Ali Sohrabi.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-31 18:57
Onsdagens nyhet om att 65 procent av undervisningen inom Svenska för invandrare ska läggas ut på privata företag kom som en överraskning för personalen. Trots att de sedan länge känt till diskussionerna om en privatisering.
- Alla är upprörda och lite chockade, säger SFI-läraren Agneta Forsberg.
Förändringen kommer att påverka hela vuxenutbildningen och de 60-tal personer som jobbar vid Eddaskolan i Sala backe. Beslutet påverkar även de kuratorer, sjukgymnaster och administrativa som jobbar vid skolan.

Och även skattebetalarna kommer att beröras, menar lärarna som UNT träffar på Eddaskolan. Själva skolbyggnaden är nämligen nyrenoverad sedan ett år tillbaka, för 24 miljoner. Och lärarna ska omplaceras inom kommunen.
- Det är ju inte så att vi sparkas. Personalen här finns kvar med de kostnader som finns. Det är inte lätt att hitta nya tjänster åt oss när grundskolan skär ner, säger Ann-Christine Norrgren.
Samtidigt som kommunen nu betalar två privata företag för att undervisa de övriga eleverna.
- Tjänstemänen som jobbat med det här har gjort ett dåligt jobb. Det finns ingen som helst konsekvensanalys. Det här har bara varit en politisk linje som ska genomföras, säger Agneta Forsberg.

Att det blir kommunens SFI-lärare som i fortsättningen ska undervisa de lägst utbildade kommer inte som någon överraskning:
- Det finns inget företag som skulle vara intresserat av att undervisa de lågutbildade. De är ju alldeles för dyra och tidskrävande. De skulle dra ner företagens statistik, säger Ann-Christine Norrgren.
FAKTA
Svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket. I Uppsala sker undervisningen helt i kommunal regi. Utbildningen riktar sig till personer som är folkbokförda i Uppsala och saknar kunskaper i svenska. Det finns en rad olika studienivåer, beroende på deltagarnas utbildningsbakgrund och förkunskaper. Utbildningstiden kan för olika individer variera med alltifrån några månader till flera år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!