Oro att bostadsområdet inte blir klart

Nybyggarna i Danmarks Kyrkby är oroliga över hur deras bostadsområde kommer att utvecklas. Exploatören har stora ekonomiska bekymmer, och det är oklart hur området ska kunna göras färdigt.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-02-09 17:24

I Krisslinge Park, som området kallas, pågår byggandet för fullt på många av de 62 tomter som är inritade i detaljplanen. Vatten- och avlopp är anlagda i lokalgatorna och en pumpstation för avloppsvattnet finns på området. Men asfalt och gatubelysning saknas på flertalet av lokalgatorna, och grönområden, lekplats och bollplan återstår att anlägga.

Enligt exploateringsavtalet som Uppsala kommun slutit med exploatören Ittur Progressum AB, ska kommunen ta över ansvaret för de allmänna ytorna, grönområden, lek- och bollplaner, när de är anlagda. Samfälligheter bildade av de boende ska ta över VA-anläggningar och lokalgator.

Bland nybyggarna och de nyinflyttade går oroliga rykten, delvis bekräftade, om Ittur Progressums svaga ekonomi. En arbetsgrupp har bildats som samlar information och också håller kontakten med förrättningsmannen Joakim Grönlund som utsetts av lantmäterimyndigheten.
– Min uppgift är att på begäran från Krisslingeborna hjälpa till med att bilda de samfälligheter som kommer att behövas. Jag har bara börjat undersöka vilka det kan bli fråga om. Om exploatörens ekonomi vet jag ingenting, och det är inte heller min sak, säger Joakim Grönlund.

Vid Uppsala Vatten AB som dragit serviceledningarna för vatten och avlopp fram till områdesgränsen för Krisslinge är frågan om Itturs solvens aktuell:
– Vi har fakturerat 360 000 kronor som betalats, ytterligare fakturor på 600 000 kronor har skickats och påminnelser har gått ut men inte betalats. Vi rådgör nu med stadsjuristen hur vi ska gå vidare. Vår bedömning är att ytterligare fakturor på omkring 190 000 kronor tillkommer när samtliga tomter anslutits till VA i Krisslinge, säger Sven Ahlgren.
Bygg- och anläggningsföretaget Sveab har avtalat med Ittur att anlägga lokalgatorna vid Krisslinge:
– Eftersom vi vet att Ittur har en bekymmersam ekonomisk situation gör vi entreprenadarbeten åt dem men bara mot förskottsbetalning. Just nu har vi inga arbeten i gång där, säger Tobias Andersson, vd för Sveab.

Mikael Kjell har tidigare stått som projektledare för Krisslinge Park på hemsidan som nu är under ombyggnad. När UNT når Mikael Kjell, som också är styrelsesuppleant i Ittur Progressum, känns han inte vid projektledartiteln.
– Ittur Progressum har inte längre några anställda, därför försöker jag ge den information om Krisslinge som behövs. Men nu har jag ett möte och kan inte prata mera, säger han när UNT ringer honom.
Joel Stenberg, representant i arbetsgruppen för fastighetsägarna i Krisslinge, ser ändå förhoppningsfullt på framtiden:
– Hela området kommer att ställas i ordning enligt detaljplan och gestaltningsprogram. Vi tror och hoppas naturligtvis att Ittur Progressum gör det enligt ursprunglig plan. Vi förstår att det finns svårigheter, men bolaget lever ju ännu.
– Innan samfälligheterna har bildats är det Ittur som står för kostnaderna för vägar och VA, och så vitt jag vet fungerar allt som det ska, säger Joel Stenberg.
Att rykten cirkulerar bland de boende är han medveten om, men poängterar också att det är just rykten.

FAKTA

62 tomter exploateras i Krisslinge
Det nya villaområdet Krisslinges detaljplan godkändes av Uppsala kommun 2007. Gestaltningsprogrammet i planen reglerar noga hur byggnader och område ska utformas för att passa in i det omgivande kulturlandskapet och vid Danmarks kyrka och kyrkby.
I programmet finns sammanlagt 62 tomter med lokalgator, grönområden och plats för lekpark och bollplan inritade. Nästan alla tomter är sålda för 1,2 miljoner styck, plus 100 000 kronor för VA-anslutningar i området, enligt den hemsida som tidigare fanns för Krisslinge.
Exploateringsavtalet reglerar vad Ittur Progressum ansvarar för i fråga om anläggning av GC-väg till skolan, en del av Krisslingevägen och åtgärder vid vägkorsningen väg 652 och vägen mot Linnés Hammarby.
Itur Progressum har tre skulder på sammanlagt 3,4 miljoner kronor registrerade vid Kronofogdemyndigheten, varav 3,1 miljoner gäller skatteskulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om