Organisationsförändring av psykiatrin kan bli aktuell

Kanske krävs en organisationsförändring av psykiatrin för att det ska bli bättre, säger Ismail Kamil, hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande (fp).

Uppsala2007-09-07 00:01
- Jag känner oro när läkare lämnar oss, det är en signal att det inte fungerar, säger Ismail Kamil, ordförande (fp) för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget.
Han har tagit frågan om allmänpsykiatrin till sjukhusledningen. En översyn pågår. Vilka åtgärder som krävs för att få en allmänpsykiatri på fötter är dock för tidigt att sia om.
- Kanske en organisationsförändring av psykiatrin, men vi måste avvakta utredningen, säger Ismail Kamil.

Han är övertygad om att en del av allmänpsykiatrins problem står att finna i primärvården. Därför måste psykiatrin på ett mer påtagligt sätt än i dag in i primärvården.
- Om vi får kontroll över primärvården kommer situationen att förbättras för psykiatrin. Vi har exempelvis primärvårdspatienter som hamnar på psykakuten. Det är fel vårdnivå, säger Kamil.
Han vill se fler psykiatriker, fler psykologer och fler psykoterapeuter i primärvården. Han tror också på fler privata psykiatriker med landstingsavtal.

Oppositionslandstingsrådet Börje Wennberg (s) beklagar att han inte har en helhetsbild över allmänpsykiatrin. Men de signaler han får, bland annat från fackliga organisationer, är minst sagt dyster
- Min bedömning är att läget inom allmänpsykiatrin är lika allvarlig som i primärvården, säger han.
I den senaste budgeten ville socialdemokraterna anslå ytterligare 10 miljoner kronor till psykiatrin. Förslaget röstades ned av den borgerliga majoriteten i landstinget.
- Allmänpsykiatrin är ett synnerligen viktigt område. Här hittar vi i många avseenden marginaliserade grupper, människor som inte är röststarka eller slår på stora trumman, säger Börje Wennberg.

Hans intryck är att problemen vid allmänpsykiatrin har förvärrats under det senaste året.
- Jag ser ett flöde av läkare bort från allmänpsykiatrin. Min bedömning är att det är värre i Uppsala än på andra håll i landet. Jag har hört att Uppsala har dåligt rykte i det här sammanhanget, säger Börje Wennberg.
Vad kan du göra åt situationen?
- Jag ska informera mig mer, bland annat genom att träffa sjukhusledningen. Jag har också för avsikt att interpellera i landstingsfullmäktige om allmänpsykiatrin. Jag vill veta vilka åtgärder som kommer att vidtas för att säkerställa en allmänpsykiatri som ger god patientsäkerhet och tillgänglighet, säger Börje Wennberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om