Det står klart efter det att Johan Tysk, dekan och vicerektor för den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet, kommit fram till att han inte kan fria post doc Oona Lönnstedt och professor Peter Eklöv vid Institutionen ekologi och genetik från misstankarna om forskningsfusk.
"Sammantaget bedömer jag att oredlighet kan ha förelegat", skriver han i sitt beslut på torsdagen att överlämna ärendet till rektor.
Enligt de regler som rådde när anmälan om misstänkt forskningsfusk kom in till Uppsala universitet i juni förra året har en dekan befogenhet att fatta ett friande beslut. Däremot kan bara rektor ta beslut som fäller fuskmisstänkta forskare.
Johan Tysk tog beslutet efter att ha tagit del av en förberedande utredning, som helt friade forskarna, och ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden, som fann att de på flera punkter förfarit oredligt.
– CEPN:s utredning förefaller att vara mycket fullödig, säger han till UNT.
När rektor fattar sitt beslut är fortfarande oklart.
– Jag kommer att försöka hantera ärendet skyndsamt och med hög prioritet, men också på ett omsorgsfullt och rättssäkert sätt, säger Eva Åkesson i telefon från en taxi på väg mellan två möten.
Den av media över hela världen uppmärksammade abborrstudien publicerades i vetenskapstidskriften Science i början av juni förra året. I den hävdade Lönnstedt och Eklöv att abborrlarver föredrar att äta mikroskopiskt små plastpartiklar framför riktig mat i form av zooplankton och att detta inte bara försämrar deras tillväxt utan också förändrar deras beteende så att de lättare faller offer för rovfiskar.
Ett par veckor efter att studien publicerades anmäldes den för misstänkt oredlighet av en internationell grupp forskare, varav två vistats på den forskningsstation på Gotland där abborrexperimenten skulle ha gjorts.
Anmälarna hävdade bland annat att studien saknade djuretiska tillstånd och att den omöjligtvis kunde ha gjorts på det sätt som beskrevs i artikeln i Science.