Carlos Veliz har jobbat som ordningsvakt i 20 år och är platsansvarig för väktarna i Gottsunda. Nyligen råkade han ut för en knallskottsattack och förlorade nästan sin hörsel.
Det var en grupp ungdomar som slängde knallskottet precis intill Carlos Veliz och en kollega när de gick sin rond i Gottsunda centrum.
– Det var en provokation. Jag konfronterade ungdomarna. En gick emot mig och började skrika med hotfull attityd. Ofta när sånt här sker så kommer de tillbaka med ett helt gäng. Det kan vara upp till 20 personer. Jag misstänkte att det skulle hända nu också så jag ringde 112 till polisen, berättar han.
Men i stället för hjälp möttes han av kalla handen. Polisen dök inte upp. I stället fick Carlos höra att han varken ringde på rätt tid eller på rätt nummer.
– Sedan sade de att det inte fanns resurser, säger Carlos Veliz.
Efter incidenten blev han stressad av oro för att ha tappat hörseln och tvingades uppsöka läkare.
– Vi är ofta utsatta för sånt här och nästan alltid efter att polisen varit i Gottsunda och gjort ingripanden. Då vänder vissa sig mot oss med sin ilska. Gängen ser ordningsvakterna som en del av polisen, säger Carlos Veliz.
Det är inte första gången ordningsvakterna känner att de inte har stöd. Enligt Carlos Veliz dröjer ofta polisen i upp till en halvtimme innan de kommer. Carlos räknar upp ett antal gånger där det hänt:
När det var knivslagsmål i centrum tidigare i år och tre blev skadade tog det över 20 minuter för polisen att komma. Lika lång tid tog det vid ett annat stort slagsmål. En gång när vakterna själva tryckte på sitt överfallslarm tog det 30 minuter. När en kvinna fick en psykos som ledde till en konfrontation med en stor grupp människor tog det 20-25 minuter.
– Jag accepterar att polisen har annat att göra, men hur ska vi kunna jobba om vi inte får hjälp och stöd. Vi vill att polisen ska ta oss på allvar. Missnöjet växer inom kåren, säger Carlos Veliz.
Han har kontaktat fackförbundet Transport och gjort en anmälan till Arbetsmiljöinspektionen.
Leif Valdén som är ombudsman vid Transport i Uppsala är medveten om problematiken men ser få möjligheter för facket att agera mot polisen.
– Vi har inget mandat att göra något, även om vi skulle vilja. Grunden till problemen är att polisen inte har de resurser som krävs för att kunna upprätthålla ordning och trygghet. Det är ju därför som vi har ordningsvakter i Gottsunda. Nästa gång kan vakterna i Uppsala city eller Resecentrum drabbas, säger han.
Leif Valdén tycker att effekterna av polisens resursbrist syns på många olika områden i samhället.
– Men att lösa det är en politisk fråga, säger han.
Vad kommer Transport att göra när det gäller situationen för vakterna Gottsunda?
– Vi kommer att titta på vad som hänt och föra en diskussion med vaktbolaget om bemanning, rutiner och hur ordningsvakternas arbetssituation ser ut. Men det är svårt att förhindra sånt här även om man fördubblar antalet vakter.
Leif Valdén tror att det behövs ett bredare samhällsansvar för att vända utvecklingen i stadsdelar som Gottsunda.
– De grupper med mammor och andra som börjat arbeta mot våldet i Gottsunda är viktiga, säger han.
Carlos Veliz säger att vakterna är socialt engagerade i jobbet i Gottsunda.
– Det var en utmaning att börja jobba här men jag trivs. Vi är inte här för att döma folk utan för att hjälpa dem. För att klara det så måste vi ha polisens hjälp när det behövs, säger han.