Ordförande Reinfeldt

Uppsala2009-06-03 00:01
En passiv borgerlig politik löser inte Europas problem. Så står det framför Mona Sahlin och Marita Ulvskog på Socialdemokraternas valaffischer. Menar alltså Sahlin och Ulvskog att Socialdemokraterna i stället vill föra en aktiv borgerlig politik?
Nej, troligtvis inte. Aktiv och passiv är annars valdebattens två viktigaste ord. Socialdemokraterna kräver att vi investerar oss ur krisen. Sahlins generositet, hennes "aktiva" politik, känner inga gränser. Alla kan få statsstöd. Fredrik Reinfeldt ­- som blir mer lik Göran Persson för varje dag som går - försöker framstå som en redbar rikshushållare. Inte en krona ska slösas bort. Den som är satt i skuld är icke fri, som förebilden brukade säga.

I tisdagens Dagens Nyheter skriver Reinfeldt tillsammans med finansminister Anders Borg om regeringens politik ur ett Europaperspektiv. Man menar att EU:s tillväxtstrategi misslyckats. Våra europeiska grannländer har omfattande problem.
Att sätta i gång sedelpressarna, som Reinfeldt och Borg uttrycker det, är ingen långsiktigt hållbar lösning. Till skräckexemplen räknas Storbritannien och Irland där nedgången verkar vara bottenlös. Vad finns kvar att göra när statskassan ekar tom?
Nu kan britternas och irländarnas problem kanske inte enbart härledas till slarviga och slösaktiga finansministrar. Krisen är betydligt mer komplex än så. Däremot har Reinfeldt och Borg en poäng när man understryker hur viktigt det är att föra en ansvarsfull politik. Det är helt enkelt inte särskilt klokt att låta miljarderna rulla. En dag kan pengarna komma att behövas.

Det är också det alla valrörelser egentligen handlar om. Ekonomin. Väljarna vill veta vem som är bäst lämpad att klara jobben och välfärden. Med några enstaka undantag brukar inte populism gå hem i Sverige. När Carl Bildts gamla bunkergäng krävde extrema (med svenska mått mätt) skattesänkningar slutade det i valkatastrof för Moderaterna. Man klarade inte av att visa hur kalkylen gick ihop.
På motsvarande sätt spelar Sahlin farligt. Oppositionsledaren måste visa att hon verkligen räknat rätt. Att pengarna räcker till vård, skola, omsorg, a-kassa och företagsstöd. Att Sverige inte är på väg i samma riktning som övriga EU.
Kan hon det?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!