"Ord utan handling är bortkastad tid"

17 år har gått sedan Fadime Şahindal mördades av sin pappa. Ett fyrtiotal personer samlades kring hennes grav på Uppsala gamla kyrkogård på måndagen. Minnet av henne lever kvar – liksom problemen med hedersförtryck.

Leif Ericksson, Fadimes advokat, var med under kransnedläggningen.

Leif Ericksson, Fadimes advokat, var med under kransnedläggningen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-01-21 18:25

– Vi är här i dag för att hedra Fadime och tusentals andra unga kvinnor och män som har offrat sina liv för kärleken och friheten, säger Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).

Den dansk-kuridiska författaren Sara Omar håller blicken stadigt mot Fadimes porträtt som ler från gravstenen. Hon talar direkt till Fadime och tackar henne för hennes mod, och beskriver som en blomma, som inte togs om hand. Som inte fick chansen att växa.

Sara Omar är märkbart berörd och måste ta en paus innan hon kan fortsätta. Det enda som hörs är det sprakande ljudet från en brasa som brinner vid sidan av de fyrtiotal personer som kommit för att delta. Hon fortsätter:

– Vi ska plantera visdom och lära de som skadar vad heder egentligen är. Heder är att låta en blomma leva av kärlek. Du är en blomma planterad i oss som växer tills du når solen. Du är inte glömd och vi förlåter inte de som dödar i hederns namn.

Temat för årets Fadimedagar är "Från ord till handling". Talade under minnesceremonin gjorde även Uppsala läns landshövding Göran Enander, Fadimes advokat Leif Ericksson och My Hellberg, representant för TRIS (Tjejers rätt i samhället).

– Fler politiker inser att vi måste göra mer, men ord utan handling är bortkastad tid. Alla måste agera och ta sitt ansvar, säger My Hellberg.

Även statsminister Stefan Löfven (S) tog tillfället i akt och uppmärksammade Fadime i regeringsförklaringen under måndagen:

– Jag önskar att jag kunde säga att hederskulturen har tryckts tillbaka. Men så är inte fallet. Den finns kvar, och den hotar alltjämt människors frihet och säkerhet. Insatserna har inte varit tillräckliga, sade han.

Tonerna från bandet U2:s låt "One", Fadimes favoritlåt, börjar spela samtidigt som tre blomsterkransar vandrar mellan de deltagandes händer för att slutligen nå fram till Fadimes grav där hon vilar sida vid sida med sin syster.

LÄS MER: "Vi vill se handling här och nu"

GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)

Organisation grundad av Sara Mohammad.Arbetar för att alla människor ska bli behandlade lika.Tycker inte att flickor och pojkar ska delas upp i skolan, på skolbussen, på idrotten eller i simhallen.Vill att kvinnor ska kunna vistas i offentliga rum i förorterna utan att känna sig hotade.Vill ta debatten från högerextremister och kulturrelativister.Vill väcka opinionen genom att våga prata om hedersförtryck på ett sakligt och kritiskt sätt som grundar sig på FN:s konventioner om barn och mänskliga rättigheter.Fadime Şahindal kom till Sverige på 1980-talet med sin familj som är av turkiskt-kurdiskt ursprung.

Hon hade svensk pojkvän, vilket inte accepterades av hennes släktingar.

I maj 1998 dömdes hennes far och bror för olaga hot, och senare dömdes hennes bror för misshandel och övergrepp i rättssak.

Vid ett seminarium om integrationsfrågor i riksdagen 2001 kritiserade Fadime kulturmönstret i vissa invandrargrupper och samhällets oförmåga att stödja invandrarkvinnor i hennes situation.

21 januari 2002 blev hon mördad.

Fadern dömdes till livstids fängelse för mord.Källa: NE.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!