Oppositionen vill ha fler läkare
Sverige är inte självförsörjande på läkare. Därför måste platserna på läkarprogrammen fördubblas. Det skriver oppositionens landstingspolitiker i Uppsala i ett brev till regeringen.
- Vi borde ha resurser att klara det själva, säger socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg, och påpekar att arbetskraftsinvandring ger kostnader för läkare som ska lära sig språk, regelverk och traditioner.
Ett femtontal allmänläkare saknas i Uppsala län, i riket är siffran omkring tusen. Läget inom psykiatrin är ännu svårare.
Samtidigt blir befolkningen blir äldre och sjukare, och att utbilda läkare tar tid. De som börjar i höst blir färdiga specialister först 2017.
Slutsatsen som landstingsråd för de tre oppositionspartierna för fram i sitt brev till regeringen är att antalet utbildningsplatser på läkarprogrammen snabbt måste bli fler. En kartläggning där landets sex utbildningar har svarat på frågor visar att platserna med små kostnader skulle kunna utökas med hundra stycken till nästa hösttermin.
- Det handlar om de ersättningar som varje utbildningsanstalt får för varje student, säger Börje Wennberg.
Landstingsrådens ena krav är att regeringen i höstbudgeten avsätter pengar som möjliggör hundra nya platser till nästa höst, och att man snarast antar en handlingsplan för hur platserna ska fördubblas till 2012.
I brevet påminner landstingsråden om att de moderata ministrarna Cristina Husmark Pehrsson och Sten Tolgfors i en debattartikel inför valet skrev att en moderatledd regering avser att bygga ut platserna på landets läkarutbildningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!